"Reforma sistemului de achiziţii publice este o condiţionalitate ex-ante care se aplică tuturor programelor cu finanţare europeană, pe perioada de finanţare 2014 – 2020. Nerespectarea termenelor duce la suspendarea automată a plăţilor pe toate programele cu finanţare europeană", a declarat Dragu. 

Potrivit acesteia, noua legislaţie privind achiziţiile publice a fost elaborată de Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice (ANAP) şi se află în proces de aprobare în Parlament. 'Sperăm ca în termen foarte scurt pachetul să fie finalizat astfel încât să putem continua activitatea de implementare până la sfârşitul anului", a explicat ministrul Finanţelor. 

Anca Dragu a punctat şi principalele elementele noi aduse de reforma în domeniul achiziţiilor publice. În primul rând, dispare criteriul de atribuire "preţul cel mai scăzut". "Acest criteriu ne-a dat foarte multe bătăi de cap, pentru că în multe situaţii ceea ce este cel mai ieftin nu este şi ce mai bun. Este nevoie de mai multe criterii pentru ca achiziţiile să fie un succes astfel încât să cheltuim în mod eficient banii", a mai spus şeful MFP. 

În plus, ea a precizat că noul sistem asigură transparenţă în cheltuirea banilor publici şi propune o abordare a cheltuielilor din banii de la buget ca şi în mediul privat. 

Un alt principiu urmărit constă în abordarea unică a surselor de finanţare în sensul ridicării standardelor pentru sumele care provin din bugetul naţional la nivelul celor pentru fondurile europene. "La fondurile europene exigenţele sunt mai mari. De ce nu am aplica acelaşi exigenţe şi la cheltuirea banilor publici?", a mai spus ministrul Finanţelor. 

De asemenea, noua legislaţie îşi propune să reducă "frenezia contestaţiilor prin introducerea notificării obligatorii". În acelaşi timp, modul în care sunt cheltuiţi banii dar şi caietele de sarcini vor fi verificate cu mai multă vigilenţă. 

Potrivit preşedintelui Agenţiei Naţionale pentru Achiziţii Publice (ANAP), Bogdan Puşcaş, noul pachet legislativ referitor la achiziţiile publice ar putea fi adoptat până pe 18 aprilie. AGERPRES