Peste 7 milioane de documente vor putea fi completate şi depuse online de contribuabili, începând cu 2017. De
asemenea, plata taxelor şi impozitelor se va putea face online, în circa o lună, prin portalul ghişeul.ro, spune preşedintele ANAF, Dragoş Doroş, într-un interviu acordat revistei Capital. El explică, de asemenea, cum va încerca Fiscul „să elimine de pe piaţă” firmele care refuză să îşi plătească taxele şi impozitele, oferind în același timp informații despre proiectul prin care toate casele de marcat vor fi conectate la serverele ANAF.

Capital: Ce pregătiţi contribuabililor în 2017?
Dragoş Doroş:
Începând cu anul viitor sunt peste 7 milioane de documente care vor putea fi emise şi depuse online de către contribuabili. Vorbim aici de adeverinţe de venit, certificate de atestare fiscală şi aşa mai departe. De asemenea, până la finalul anului, vom lansa o aplicaţie a ANAF cu informaţii şi notificări care să vină în ajutorul contribuabililor. Toată marfa confiscată de ANAF se va putea cumpăra, în circa două luni, online,
transportul fiind asigurat contracost. Va fi un magazin virtual al Fiscului la care vor avea acces toţi cei interesaţi. Într-o lună, toate persoanele fizice, dar şi cele juridice, îşi vor putea plăti taxele impozitele și online, prin ghişeul.ro.

Capital: Aveţi în plan o restructurare a ANAF?
Dragoş Doroş:
În acest moment, restructurarea are în vedere câteva direcţii. Pe partea de vamă facem
o reorganizare, în sensul în care nucleul de comandă, respectiv Direcţia Generală a Vămilor, va avea
în coordonare directă toate structurile vamale regionale din teritoriu, care acum sunt la direcţiile regionale
de finanțe. Însă structura actuală este ineficientă, cel puţin asta se poate concluziona după trei ani, de când s-a făcut această modificare. Nu este organizat suficient controlul post-punctul de frontieră sau controlul ulterior.
De asemenea, pe Proiectul de Modernizare a Administraţiei Fiscale din România (RAMP), finanţat
de Banca Mondială, a cărui valoare este de 70 de milioane de euro, pe o perioadă de cinci ani,
se întâmplă două lucruri foarte importante. În acest an sau cel târziu anul viitor, ANAF va cumpăra
softul de analiză de risc, gestiune

Capital: Ce înseamnă această nouă abordare?
Dragoș Doroș:
Înseamnă că iei toţi contribuabilii şi îi analizezi pe tendinţe, pe cifre, pe domenii de activitate şi rezultă trei grupe: contribuabili cu risc mic, mediu şirisc mare. Cei cu risc mic sunt cei corecţi care plătesc la timp. Aceștia au nevoie de un canal de comunicare continuă. Ei fiind buni clienţi, noi trebuie să fim buni parteneri.
Şi când au nevoie de ceva, trebuie să găsească o uşă deschisă tot timpul la ANAF. Măsuri sunt multiple: telverde, un inspector alocat lor, săli de audienţă, deocamdată în Bucureşti, pentru contribuabili mari şi mijlocii. Am început să organizăm aceste săli de audienţă. În loc să te duci din birou în birou, acum te duci şi spui ce problemă ai, cu cine vrei să vorbeşti, şi vin la tine angajaţii ANAF. Acest proces e în implementare în toată ţara. În câteva luni vor fi astfel de săli de audienţă în toată ţara. Avem a doua categorie, de contribuabili cu risc mediu, respectiv oameni care pot plăti, dar nu prea ştiu sau nu îşi gestionează bine finanţele. Nu e vorba de rea intenţie.
Aici, ANAF are obligaţia să meargă să vorbească cu aceşti contribuabili, nu în control, ci pentru a le aminti că au obligaţii de plătit. Astfel, e nevoie de vizite periodice sau un telefon. Şi nu vorbim de sancţiuni, ci de comunicare. Abia în faze ulterioare, după şase luni de exemplu, mergi în control. A treia categorie este cea a contribuabililor cu risc mare. Cei care nu vor să plătească taxe trebuie depistaţi cât mai repede şi eliminaţi de pe piaţă. Sună dur, noi nu desfiinţăm firme, dar dacă vezi că nu vrea să plătească taxe, te duci în control, cauţi să vezi de ce nu vrea să plătească taxe. Lipsa de voinţă în plata taxelor înseamnă comportament evazionist, îi faci astfel plângere penală sau îi iei codul de TVA.

Capital: În cazul persoanelor fizice cu averi mari cum e procedura?
Dragoş Doroş:
La controlul averilormari e altă tehnologie, avem un departament dedicat încă din 2012, munca e cu totul altfel. Investigaţia e mai amplă, inspectorul ANAF trebuie să afle care este averea, sursa averii, conturile, care sunt rudele pe nume cărora are averea. Primul pas e să îl inviţi la discuţii. Dacă refuză să îşi declare averea şi să plătească impozit urmează executarea.
Din păcate, procedura este de durată. În trei ani am verificat 30, acum verificăm alţi 30 şi urmează să luăm un nou lot de astfel de persoane. Investigaţiile sunt în curs. O să finalizăm câteva astfel de investigaţii în următoarea perioadă. Eu îmi doresc să fie mai multe în investigaţie. Vrem să modificăm procedura, să mai eliminăm nişte etape, în aşa fel încât lucrurile să se mişte mai repede. E prea lentă acum. E vorba de modificări tehnice.
Însă e nevoie de infrastructură în direcţia de control, dar şi de personal.

Capital: Asta înseamnă că ANAF face angajări?
Dragoş Doroş:
ANAF face angajări în toate departamentele şi direcţiile. Nevoia de personal este de circa 1.500 de oameni în toată ţara. Posturile se scot la concurs în
permanenţă atât în ţară, cât şi în Bucureşti. E un rulaj de personal destul mare. Nevoia de cei 1.500 de angajaţi e acum, iar ANAF oferă venituri destul de tentante faţă de alte instituţii. Pentru un debutant, salariul net lunar porneşte de la 1.600-1.700 lei. Se întâmplă însă ceva neobișnuit. Avem de exemplu Bucureştiul unde am scos la concurs 300 de posturi şi s-au ocupat doar 50. La Direcţia Antifraudă, din 100 de posturi s-au ocupat 25. Şi asta pentru că nu trec testele.
Nu vrem să angajăm pe oricine şi testele sunt destul de dure.

Capital: Ce controale face ANAF în comerţul electronic?
Dragoş Doroş:
ANAF face astfel de controale de mai bine de un an de zile. Direcţia Antifraudă a avut acţiuni finalizate deja pe indivizi şi firme care vindeau pe site-uri de anunţuri mărfuri într-un volum din care reieşea o activitate economică. S-au făcut inclusiv sesizări penale în câteva cazuri. Este o acţiune continuă a ANAF.

Capital: Acţiunea ANAF pentru conformarea voluntară în cazul proprietarilor de imobile închiriate în ce stadiu este?
Dragoş Doroş:
Am lansat o broşură, iar săptămâna viitoare aceasta va fi distribuită în toată ţara şi va ajunge la toate asociaţiile de proprietari. Este o broşură de informare pentru cei care îşi închiriază locuinţa fără forme legale şi fără a-şi plăti obligaţiile la stat. Următorul pas este să îi aşteptăm să vină să se înregistreze. Ultimul pas este să meargă ANAF în control şi să îi identifice pe cei care nu vor să îşi declare veniturile din chirii.
Avem destule surse de informare, de exemplu sesizările chiriaşilor. Avem foarte multe astfel de sesizări de peste tot din ţară, iar numărul lor a crescut mai ales de când am început campania de comunicare pe acest subiect.

Capital: Când se va realiza conectarea caselor de marcat la serverul ANAF?
Dragoş Doroş:
Aşteptăm ca Executivul să aprobe hotărârea de guvern prin care să anunţe caracteristicile pe care aceste case de marcat trebuie să le îndeplinească.
În momentul în care va fi aprobat acel HG se va ştii ce case de marcat sunt necesare. 2017 este un an consacrat comercializării acestor case de marcat. Până la finalul
anului viitor toţi comercianţii trebuie să achiziţioneze acele case de marcat, timp în care noi punem la punct softul despre care am vorbit anterior, şi la 1 ianuarie 2018 ne vom conecta.

Capital: Așa cum ați precizat, în acest an ANAF s-a axat pe conformarea voluntară. S-a văzut acest lucru în încasări?
Dragoş Doroş:
Am colectat mai mult ca anul trecut pe toate categoriile de impozit. La TVA încasările au scăzut în sume absolute, dar trebuie spus că octombrie 2016 a
fost prima lună în care am colectat aceeaşi sumă ca în octombrie 2015, când TVA era de 24%. În general, la toate capitolele, sumele colectate la buget au crescut. Asta
datorită tuturor acţiunilor ANAF.

Capital: Referitor la discuţile privind abuzurile cu privire la anularea codului de TVA,abuzuri sesizate de contribuabili. Cum s-a rezolvat această problemă?
Dragoş Doroş:
Astăzi ANAF nu mai anulează codul de TVA al unei firme fără ca patronul să fie chemat la discuţii. E o modificare esenţială pe noul formular 088. Şi
dacă îşi susţine punctul de vedere în mod convingător nu i se anulează codul de TVA.