Apărarea a depus la ÎCCJ cereri prin care se arată că decizia de fond a fost pronunțată de un complet constituit în mod nelegal, cerând totodată rejudecarea dosarului de către un complet de 3 judecători, specializat pe cauze de corupție.

Avocații lui Dragnea susțin că sentința de 3 ani și jumătate de închisoare cu executare în cazul lui Dragnea trebuie casată, deoarece aceasta nu a fost emisă de un complet specializat pe fapte de corupție.

„Din studierea informaţiilor publice existente pe portalul ICCJ, secţiunea destinată organizării instanţei, secţiilor şi completurilor, respectiv secţiunii hotărârii de colegiu, am constatat că nu există în cadrul secţiei penale, prin nicio hotărâre de colegiu, complete specializate pentru soluţionarea, în fond, a cauzelor de corupţie. Acest lucru determină constatarea firească a faptului că nici completul care a soluţionat în fond prezenta cauză nu a fost unul specializat, în acord cu exigenţele art. 29 din legea 78/2000. Prin urmare, rezultă în mod neechivoc faptul că prezenta cauză a fost soluţionată de un complet nelegal compus, cu consecinţa nulităţii absolute a hotărârii pronunţate, în raport cu dispoziţiile art. 281 al. 1 lit a) Cpp”, arată avocaţii lui Dragnea în cererea adresată instanţei.

O cerere asemănătoare a fost realizată și de Toni Neacșu, avocatul fostei directoare GDASPC Teleorman.

„Trebuie spus că în calitate de avocat am invocat această nulitate absolută în dosarul din apel, pentru clienta mea nu pentru altcineva, și că am deplină încredere în modul de soluționare a ei de către completul de judecată investit. Dacă se va admite acest motiv de apel, soluția legală este trimiterea cauzei spre rejudecare în fond la un complet de 3 judecători specializat pe judecarea cauzelor de corupție, legal înființat. Nu ascult încă la zvonurile care spun că la nivelul ICCJ s-a conștientizat de ceva vreme această vulnerabilitate majoră – dată de încălcarea flagrantă de către conducerea administrativă, din nou, a legii de organizare, așa cum a fost și cu completele de 5 – și s-a decis acoperirea ei prin deciziile ce vor fi luate. Chiar cred că judecătorii supremi nu iau decizii în funcție de agenda publică ori calendarul alegerilor. Dacă sunt prea naiv vom vedea”, a scris pe Facebook avocatul Adrian Toni Neacșu, apărarea Olguței Șefu, din dosarul DGASPC.

Astfel, după ce în primă instanță Liviu Dragnea fusese condamnat la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare, șeful PSD se vede aproape de o victorie importantă în instanță, asta după ce obținuse un răgaz important de timp, prin amânările survenite la apel din cauza controverselor legate de completele de 5 judecători.