Liviu Dragnea este în culmea fericirii. Deși de află de vreme bună în spatele gratiilor, numele său se face încă puternic resimțit. Chiar în aceste zile, în Coaliția de guvernare există o dispute aprinse pe marginea unei legi susținute de Dragnea.

Mai exact, este vorba de o lege susținută de PSD în vremea în care partidul era condus de Liviu Dragnea. În mijlocul dezbaterilor dintre PNL, USR și UDMR se află secția specială a magistraților. Partidul lui Orban și cel al lui Barna ar vrea desființarea instituției. UDMR însă își condiționează susținerea. În toiul acestui scandal a apărut o soluție de compromis. Ea este însă criticată de unele asociații din domeniu.

Soluția avută în vedere acum a fost propusă de UDMR. Astfel, pentru a desființa secția specială pentru magistrați, s-a acceptat modificarea legii astfel încât magistrații vor putea fi anchetați, dar trimiterea în judecată se va face numai cu încuviințarea Consiliului Superior al Magistraturii.

Legea lui Dragnea și încercarea Coaliției de a ajunge la un compromis

“Judecătorii şi procurorii pot fi trimiși în judecată pentru săvârșirea unei infracțiuni contra înfăptuirii justiției, de corupție și de serviciu ori a unei infracțiuni asimilate infracțiunilor de corupție numai cu încuviinţarea Secţiei pentru judecători sau, după caz, a Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii”, este soluția acceptată de liberali și useriști.

Dan Barna, președintele USR a arătat că CSM primeşte şi responsabilitate prin această decizie şi din această perspectivă spun că e un compromis care e mai mic decât necesitatea majoră de desfiinţare a Secţiei speciale.  Liderii UDMR spun că susțin desființarea secției, dar susțin că este nevoie de menținerea unui echilibru în sistem. În discuțiile cu USR și PNL au cerut ca cele peste șase mii de dosare ale magistraților să fie trimise nu la DNA, cum cereau partenerii de guvernare, ci la Parchetul general, unde există deja un departament de urmărire penală.

„UDMR a avut o altă variantă. A fost o analiză foarte serioasă, având în vedere că au fost multe puncte de vedere. Obiectivul nostru este de a desfiinţa Secţia specială. Am instituit un mecanism în care este scos complet politicul”, a arătat și Ludovic Orban. Soluția găsită nu este însă pe placul magistraților.

Trebuie amintit că legea pe care se ceartă acum cei de la Putere, respectiv secția care ar trebui să investigheze infracțiunile magistraților a fost înființată în 2018. S-a înâmplat la propunerea PSD condus atunci de Liviu Dragnea. România a fost crititicata în rapoartele MCV pentru existența acestei instituții. Klaus Iohannis a cerut în mod repetat desființarea secției speciale, susținând că aceasta nu face decât să pună presiune pe magistrați.