Șefa Reprezentanței Comisiei Europene la București, Angela Cristea atins, în discursul său, un subiect extrem de sensibil pentru România. Ea a spus că statul de drept este probabil cel mai fierbinte subiect în România și nu numai. “Comisia Europeană are dreptul și obligația de a fi garantul respectării statului de drept. Deși nu ne-am dorit să folosim art. 7, pentru prima dată în istoria UE avem această procedură împotriva a două state membre. Ne punem întrebarea dacă setul de instrumente pe care le avem sunt suficiente pentru a proteja statul de drept în Uniunea Europeană. Un derapaj într-un stat membru afectează tooate celelalte state”, a declarat Cristea.

Ea a făcut referire și la recentele declarații ale prim-vicepreședintelui Comisie Europene, Frans Timmermans, care a vorbit despre democrație, stat de drept și respect pentru drepturile fundamentale ca fiind valorile UE. “Niciuna nu poate funcționa în vid. Nu există democrație fără stat de drept, nu există stat de drept fără respect pentru drepturile fundamentale și nu există drepturi fundamentale fără democrație”, a spus Angela Cristea.

Asupra României planează pericolul la care a făcut referire șefa Reprezentanței Comisiei Europene la București. Guy Verhofstadt, liderul grupului ALDE din Parlamentul European, a avertizat-o pe Viorica Dăncilă că guvernul pe care îl conduce ar putea fi al treilea în cazul căruia va fi activat Articolul 7 din Tratatul Uniunii Europene.

Despre acest pericol a vorbit și Rareș Bogdan, candidatul PNL la europarlamentare. Referindu-se la decizia Curţii Constituţionale privind completurile de 3 judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, jurnalistul a comentat: “Dacă se ajunge la acest lucru, se va activa articolul 7, cu costuri imense pentru ţară, iar PSD şi ALDE vor dispărea pentru următorii 20 de ani, o astfel de decizie ne-ar aduce la nivel de America Latină, de Pablo Escobar. Dacă era după ei, acum eram în Eurasia”

Articolul 7 poate duce în cele din urmă la o suspendare a anumitor drepturi ale unui stat membru, în special, al dreptului său de vot în Consiliul UE, organism în care cei 28 de membri definitivează legislaţiile europene.