Şeful BCE a recunoscut că aprecierea euro "a fost analizată cu atenţie", dar spune că o schimbare bruscă a condiţiilor financiare "ar fi ultimul lucru pe care îl doreşte Consiliul guvernatorilor BCE". Totuşi, Mario Draghi a apreciat că în acest moment condiţiile financiare sprijină în mare măsură o revenire a inflaţiei spre ţinta BCE. 

În condiţiile în care se apropie momentul în care vor fi eliminate măsurile de stimulare fără precedent adoptate de băncile centrale în ultimii ani, investitorii caută indicii care să îi ajute să determine cât de mult vor înăspri politica monetară băncile centrale şi cum se va renunţa la politicile neconvenţionale care au menţinut dobânzile la minime istorice. 

La şedinţa de politică monetară de joi, Banca Centrală Europeană a decis să menţină nemodificate dobânzile şi programul de relaxare cantitativă, aşa cum estimau majoritatea analiştilor. Mulţi se aşteptau ca Mario Draghi să ofere detalii privind evoluţia achiziţiilor de active, dar oficialul a precizat doar: "Consiliul guvernatorilor BCE a fost unanim în a susţine că nu există o dată precisă pentru a discuta modificarea politicii monetare". 

"Inflaţia nu este acolo unde dorim noi să fie sau unde ar trebui să fie", a apreciat şeful BCE, adăugând că nu există semne privind majorarea inflaţiei. 

Din 2015, Banca Centrală Europeană a creat lichiditate în exces în valoare de aproximativ 1.500 de miliarde de euro, prin achiziţii agresive de obligaţiuni şi credite ieftine pe termen lung acordate băncilor, în cadrul măsurilor neconvenţionale de politică monetară (QE). 

Consiliul guvernatorilor BCE a menţinut joi dobânda de politică monetară la nivelul zero, în timp ce dobânda la facilitatea de creditare marginală a fost păstrată la 0,25%, iar dobânda la depozite, care se aplică băncilor ce stochează lichidităţile în exces la banca centrală pentru o perioadă de 24 de ore, a fost lăsată la minus 0,40%. 

AGERPRES