Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Keyleigh McEnany, a afirmat vineri că preşedintele lucrează intens şi este gata să pornească la drum imediat ce îi va permite medicul personal. ‘Vrea să vorbească cu americanii şi vrea să iasă. Logistic, deşi e posibil mâine, va fi greu. Va fi decizia staffului de campanie’, a declarat ea canalului de televiziune Fox News, conform agerpres.ro

Donald Trump promite o revenire în forță

Trump a anunţat în 2 octombrie că a fost testat pozitiv la coronavirus şi a fost internat în aceeaşi zi la spitalul militar Walter Reed de lângă Washington. El a fost externat lunea trecută, iar joi seara susţinea că se simte ‘într-adevăr bine’ şi că intenţionează să participe la întruniri electorale sâmbătă în statul Florida şi duminică în Pennsylvania.

Reuters nu a reuşit să obţină de la reprezentanţii campaniei electorale pentru realegerea preşedintelui un comentariu privind planurile imediate.

Trump a pierdut teren în ultima săptămână, când a fost nevoit să rămână la Casa Albă după ieşirea din spital şi nu a putut participa la acţiuni pentru strângerea de fonduri şi întâlniri cu alegătorii. Prin revenirea pe teren, el ar putea arăta electoratului că este suficient de sănătos pentru a-şi face campanie şi pentru a guverna Statele Unite.

Medicul preşedintelui, Sean Conley, a afirmat într-o notă publicată joi că Trump şi-a încheiat tratamentul pentru COVID-19 şi este într-o stare stabilă după externarea de la Walter Reed, fiind apt să îşi reia angajamentele publice începând de sâmbătă.

‘Sunt în curs analize medicale care vor asigura că la ieşirea preşedintelui acesta nu va putea transmite virusul’, a arătat McEnany, adăugând că Conley va reveni mai târziu cu detalii. ‘Nu va ieşi dacă poate transmite virusul’, a precizat purtătoarea de cuvânt.

McEnany şi managerul de campanie al preşedintelui, Bill Stepien, sunt printre colaboratorii apropiaţi ai lui Trump testaţi pozitiv la coronavirus în ultima săptămână.

Preşedintele va putea fi evaluat de public şi în direct, la televiziune, în timpul unui interviu pe care urmează să îl acorde vineri seara Fox News – primul după ce a fost diagnosticat cu coronavirus. Canalul TV a anunţat că în timpul emisiunii Trump va fi consultat de medicul Marc Siegel.

Casa Albă nu a anunţat încă rezultatul ultimului test, pe care preşedintele anunţase joi seara că urma să şi-l facă vineri. Într-un dialog cu moderatorul Sean Hannity de la Fox, Trump a părut răguşit, iar uneori a făcut pauze şi şi-a dres vocea, dar a insistat că se simte bine.

Donald Trump nu a mai apărut în public de când s-a externat. El a lucrat miercuri în Biroul Oval, iar conform Casei Albe oficialii cu care a intrat în contact, cum ar fi şeful de personal Mark Meadows, au purtat echipament individual de protecţie.

Organizaţiile de campanie ale lui Donald Trump şi Biden s-au confruntat joi pe tema unei dezbateri televizate între cei doi candidaţi, programată pe 15 octombrie. Comisia independentă pentru dezbateri anunţase că dialogul în direct va avea loc sub forma unei videoconferinţe, însă Trump a făcut cunoscut că nu va ‘pierde vremea’ cu un astfel de eveniment virtual. Cu toate acestea, el urma să fie vineri gazda unei întâlniri virtuale cu alegătorii, prin intermediul programului de radio al moderatorului Rush Limbaugh, de orientare conservatoare.

Biden şi-a continuat campania electorală şi în timpul absenţei de pe teren a lui Donald Trump. Avantajul democratului în sondaje este însă mai mic decât la scară naţională în unele state disputate, care ar putea decide rezultatul alegerilor.