Trump a criticat acordul încheiat în 2015 de puterile internaţionale – SUA, Rusia, China, Regatul Unit, Franţa şi Germania – cu Iranul, afirmând că suspendarea sancţiunilor în schimbul renunţării la programul nuclear a fost negociată greşit de la început şi a permis Teheranului să continue programul de înarmare cu rachete capabile să transporte ogive nucleare.

De asemenea, preşedintele a subliniat că acordul nu a împiedicat Iranul să finanţeze terorismul şi să destabilizeze Orientul Mijlociu, conform Agerpres.

"A fost o înţelegere unilaterală oribilă care nu trebuia încheiată niciodată", a spus Trump, citat de Reuters, insistând că acordul "nu a adus calmul. Nu a adus pacea. Şi n-o va aduce niciodată". 

John Bolton, consilierul naţional pentru securitate al preşedintelui SUA, a precizat imediat după declaraţia lui Trump că sancţiunile americane împotriva Iranului care erau în vigoare înaintea acordului se reiau imediat, iar departamentul Trezoreriei urmează să precizeze perioadele de tranziţie pentru contractele existente. 

Trezoreria a anunţat, potrivit Reuters, că în 90 de zile va retrage autorizaţiile de export către Iran al avioanelor de pasageri şi al componentelor şi serviciilor conexe. În 180 de zile, se vor reintroduce sancţiuni împotriva tranzacţiilor cu banca centrală iraniană, cu anumite instituţii financiare şi cu sectorul energetic din Iran.

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat marţi că Uniunea Europeană va avea "o reacţie unitară" la decizia preşedintelui american Donald Trump de a retrage SUA din acordul nuclear cu Iranul şi de a reintroduce sancţiuni împotriva regimului de la Teheran, transmite Reuters. Tusk a afirmat că liderii celor 28 de state membre ale UE vor discuta subiectul la Sofia, miercuri şi joi. 

Şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, anunţase deja că Uniunea este "hotărâtă să menţină" acordul din 2015, prin care Iranul a acceptat să îşi îngheţe programul nuclear, în schimbul ridicării unor sancţiuni, informează AFP. 

Preşedintele Iranului, Hassan Rouhani, a afirmat că deocamdată ţara sa va respecta acordul chiar şi fără participarea SUA, dar după ce va discuta cu celelalte părţi semnatare – Rusia, China, Regatul Unit şi Germania – ar putea să îşi reia programul nuclear. 

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a scris în reţeaua Twitter că "Franţa, Germania şi Regatul Unit regretă decizia SUA de a se retrage din JCPOA (n. red. – acronim al denumirii oficiale a acordului cu Iranul – n. red. ). Este în joc regimul de neproliferare nucleară", citează DPA. 

John Bolton, consilier naţional pentru securitate al preşedintelui SUA, a anunţat că intenţionează să discute miercuri paşii următori cu omologii săi de la Londra, Paris şi Berlin. 

Dimitri Polianski, adjunct al reprezentantului permanent al Rusiei la ONU, a comunicat reacţia Moscovei la anunţul făcut de Trump: dezamăgire, dar nu surpriză. 

Arabia Saudită şi Israelul au salutat decizia de la Washington. Televiziunea de stat de la Riad a arătat că "Iranul a folosit câştigurile economice de pe urma ridicării sancţiunilor pentru a-şi continua activităţile de destabilizare a regiunii". Premierul isralian, Benjamin Netanyahu, a afirmat că "Israelul susţine în totalitate decizia curajoasă a preşedintelui Trump de a respinge acordul nuclear dezastruos". 

Turcia, prin ministrul economiei, Nihat Zeybekci, a făcut cunoscut că îşi va desfăşura propriul comerţ cu Iranul şi "nu va da socoteală nimănui pentru asta".