Este vorba despre soprana Christiane Eda-Pierre. Aceasta a fost prima cântăreaţă de operă franceză de culoare care a avut o carieră internaţională de anvergură.

Tragicul anunț a fost făcut luni, de familia sa. Se pare că aceasta a murit la vârsta de 88 de ani, relatează AFP, citată de agerpres.

Născută în 1932 în Fort-de-France în Martinica (Antilele Franceze), Christiane Eda-Pierre a murit duminică din cauze naturale în locuinţa ei din Deux-Sevres, în centrul-vestul Franţei.

Soprană cu un repertoriu variat, care a cântat pe scenele celor mai mari opere din lume, de la Opera din Paris până la New York, Londra sau Viena, Christiane Eda-Pierre a triumfat în 1977 în „Povestirile lui Hoffmann” de Jacques Offenbach, pusă în scenă de Patrice Chéreau.

Născută într-o familie de intelectuali

Familia a avut un impact major asupra evoluției sale din punct de vedere muzical. Christiane Eda-Pierre s-a născut într-o familie de intelectuali și a învăţat la o vârstă fragedă solfegiul de la mama ei, profesoară de pian.

„Primul său contact cu opera a fost datorită bunicului ei care cunoştea toate ariile lirice graţie trupelor care făceau un du-te-vino între Europa şi Statele Unite şi care se opreau pentru a performa în Saint-Pierre sau Fort-de-France”, a declarat biograful său Catherine Marceline, a cărei carte „Christiane Eda-Pierre, o viaţă de excelenţă”, a apărut în 2019.

În ceea ce privește evoluția sa,eEa a ajuns la Paris la sfârşitul anilor ’50 pentru a studia pianul, însă a fost prezentată la Conservator de Charles Panzéra, un mare bariton elveţian.

„Am făcut ochii mari pentru că mi-am spus ‘eu, o femeie de culoare, să merg la Conservator, nu se poate’ „, a afirmat ea într-un podcast difuzat în 2013 de Qobuz.

Christiane Eda-Pierre a fost prima cântăreaţă franceză de culoare care a făcut o carieră internaţională de anvergură şi care a susţinut reprezentarea artiştilor de culoare în toate formele de artă