Este din nou doliu în presa din România! Jurnalistul, scriitorul şi dipomatul Radu Ciobotea a încetat din viaţă, la vârsta de 60 de ani.

Primul redactor-şef al Evenimentului Zilei – Ediţia de Vest

Radu Ciobotea era absolvent al Facultăţii de Litere din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara, promoţia 1984, dar avea şi două doctorate în literatură comparată, unul obţinut în România şi celălalt în Franța.

A fost redactor la Flacăra, Expres Magazin şi Evenimentul Zilei și a fost corespondent de război pe fronturile din Croația, Bosnia și Kosovo. Membru al Uniunii Scriitorilor, Radu Ciobotea a fost redactorul-șef al ediției de vest a Evenimentului Zilei, la începutul anilor 2000, notează site-ul retetesivedete.ro.

“A fost primul redactor-şef al Evenimentului Zilei – Ediţia de Vest, într-o perioadă în care acesta era unul dintre cele mai serioase ziare din Timişoara. A schimbat modul de a face presă în Timişoara. Radu Ciobotea a fost un om cult, fin, cu mult bun simţ. Un coleg excepţional. Este o mare pierdere pentru Timişoara”, spune Radu Nicosevici, fost publisher la Evenimentul Zilei-Ediţia de Vest, potrivit adevarul.ro.

Scriitor, profesor, om de televiziune, dar şi diplomat

Radu Ciobotea a mai fost redactor-șef al săptămânalului Diasporaro (Londra), difuzat în numeroase țări europene, dar și conf. univ. dr. la Universitatea Aurel Vlaicu din Arad. A fost și om de televiziune, conducând postul TvT 89, însă a activat și ca diplomat, ocupând funcţia de consul al României la Bălţi, în Republica Moldova. Radu Ciobotea a mai deţinut şi funcţia de director adjunct al Institutului Cultural Român din Paris.

Timp de patru ani, între 1992 și 1996, a trăit cu războiul în față, fiind corespondent de război pe frontul din fosta Iugoslavie.

Printre cărţile sale publicate se numără “Apărătorii”, un senzațional roman cinematografic care dezvăluie secretele istoriei nescrise din epoca lui Ștefan cel Mare, precum şi “Întoarcerea la Shaolin” (1995), “După Revoluție, târziu” (1996), “Război fără învingători” (1998), “Pantera roz rămâne în vitrină” (2003), “Război cu Doctor Blues” (2003), “Une guerre sans vainqueurs” (Editions Paris-Mediterranee, Paris, 2003) sau “Reportaj și literatură. Eseu asupra reportajului românesc și francez interbelic” (2005).

“Nu trăim decât arareori în lumină (…) Trăim în stări intermediare, mereu schimbătoare”

“Nu trăim decât arareori în lumină. Trăim străfulgerări de lumină, sau, în spaţiile sacre, ceasuri de lumină. Nu ne prăbuşim în tenebre, dar nici nu plutim în starea de graţie. Nu ne pierdem lumina interioară, dar nici nu o putem păstra la aceeaşi intensitate.

Trăim în stări intermediare, mereu schimbătoare, care sunt, de fapt, nuanţe ale penumbrei. Dar este, oare, penumbra o ameninţare? Conţine ea contradicţia dintre întuneric şi lumină?”, scria Radu Ciobotea în volumul „Penumbra. Eseuri de istorie a culturii”.

Pentru această carte, el a primit, în 2020, primit premiul Uniunii Scriitorilor, Filiala Timișoara.

Sursa foto: Dreamstime