Muzicianul Elias Rahbani, care a compus melodii pentru cea mai populară cântăreaţă din Liban, Fairouz, printre mulţi alţii, a decedat luni, la vârsta de 83 de ani, potrivit relatărilor din presa locală, conform Reuters. Elias a fost fratele mai mic al apreciaţilor muzicieni Mansour şi Assi Rahbani, cunoscuţi ca ”fraţii Rahbani”.

Cântecele lui Fairouz, compuse de fraţii Rahbani, au fost ascultate în Liban, în ciuda diferenţelor religioase şi partizanatelor, pe toată perioada războiului civil din 1975-1990 şi continuă să depăşească divizarea din această ţară şi nu numai. ”O nouă ramură din copacul Rahbani a căzut după o călătorie plină de muzică rafinată”, a scris prim-ministrul desemnat, Saad al Hariri, pe Twitter. Muzica şi versurile fraţilor Rahbani au atras admiraţia întregii lumi arabe. Cu o carieră care s-a întins pe mai bine de şase decenii, Elias Rahbani a compus muzică pentru mulţi cântăreţi libanezi celebri, printre care Wadih al-Safi, decedat în 2013, şi Sabah. ”Plecarea ta ia cu sine o parte importantă din romantismul ţării noastre rănite”, a spus cântăreţul libanez Ragheb Alama.

„Am pierdut o figură importantă din țara mea”

Cântăreața Carol Samaha a scris pe Instagram: „Am pierdut o figură importantă din țara mea și a luat cu el cea mai frumoasă eră muzicală din istoria muzicii libaneze. La revedere, Elias Rahbani. Vă mulțumim pentru generozitate și loialitate față de țara noastră Liban. Munca ta este nemuritoare în memorie și conștiință.”

Cântărețul și actorul libanez Ramy Ayach scria pe Twitter: „O mare pierdere … cea cu inima pură și iubitorul de artă și patrie”.

Rahbani a compus peste 2.500 de melodii, dintre care 1000 au fost pentru 25 de filme și mai multe seriale din regiune. A scris și a compus unele dintre cele mai faimoase melodii ale cântăreței libaneze Fairouz, inclusiv „Qatalooni Aouna El-Soud”, „Kan Endna Tahoun” și „Maak”.  Cântecele sale pentru cântăreața legendară libaneză Sabah au inclus „Keif Halak Ya Asmar” și „Shoftoh Bel Anater”.

Potrivit presei locale şi arabe, Rahbani a fost spitalizat cu COVID-19 în urmă cu câteva zile şi a decedat într-un spital din Beirut. Cauza morţii nu a fost însă confirmată de familie, realtează Reuters.