Dacă legea privind darea în plată va fi modificată pentru ca oamenii să poată returna mai ușor locuințele puse garanție la bancă, sistemul financiar românesc va avea mult de suferit.

O spune chiar Banca Națională a României, într-o poziție oficială trimisă Parlamentului și publicată, inițial,  de Economica. net.

Este vorba despre propunerile de amendamente aduse de la deputatul Daniel Zamfir la legea privind darea în plată. În principal, deputatul ALDE propune să fie definite prin lege situațiile în care judecătorii ar trebui să decidă că împrumutatul are dreptul să predea locuința cu care a garantat un împrumut și scape de datorie, chiar dacă valoarea garanției a ajuns să fie mai mică decât împrumutul în sine.

În prezent, legea se aplică doar celor care s-au regăsit în situații de “impreviziune”, această stare fiind decisă de judecători, în baza unor prevederi generale din Codul de Procedură Civilă. Impreviziunea este un termen juridic care definește situații în care o persoană a ajuns fără să poată anticipa sau evita în vreun fel. În cazul creditelor, o astfel de situație ar putea fi, de exemplu, invaliditatea permanentă a titularului sau starea de război(exemplul cel mai utilizat). Totuși, aceste situații sunt acum la aprecierea judecătorilor, iar Daniel Zamfir vrea să le definească exact deși, spune BNR, încalcă astfel chiar definiția impreviziunii.

Totuși, dacă acest lucru se va întâmpla, nu mai puțin de nouă bănci, care adună peste 40% din totalul activelor sistemului ar avea probleme. Ele, spune BNR ar trebui să aducă de acasă capital pentru a se mai putea încadra în regulile de solvabilitate. Suma ce va trebui adusă de acționari merge către 500 de milioane de euro. Cele nouă bănci au peste 2 milioane de clienți cu depozite, ale căror economii ar putea ajunge să fie puse sub semnul întrebării.

Potrivit unor amendamente depuse pe 7 noiembrie de către senatorul Daniel Cătălin Zamfir, legea dării în plată intrată în vigoare acum doi ani ar putea fi modificată din nou. Principalele completări vizează instituirea unor condiţii mai exacte în care instanţele de judecată pot decide sau nu existenţa impreviziunii într-un dosar de judecată: dacă preţul de vânzare al imobilului s-a devalorizat cu 50% faţă de momentul achiziţionării sau dacă diferenţele de curs valutar sunt mai mari de 20% faţă de momentul contractării creditului. Includerea majorării gradului de indatorare în rândul condiţiilor de declarare a prezumţiei de impreviziune aduce sub incidenţa legii dării în plată şi pe cei care sunt afectaţi de creşterea Robor.