Începând de luni, 18 mai, declarația pe proprie răspundere este obligatorie în România pentru toți românii care merg în afara localității. Amenda pentru cei care nu dețin acest document completat corect este uriașă. Mare atenție ce motive alegeți atunci când vă deplasați, amenzile sunt pe măsură. Cei care nu respectă legile pot scoate din buzunar până la 2.500 de lei.

Măsura este inclusă în Hotărârea Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă, iar amenda va fi aplicată începând de luni, odată cu intrarea în vigoare a legii pentru starea de alertă.

Sancțiunile sunt importante

Sancţiunile sunt menţionate în lege. Prevederea care vizează declaraţia este inclusă în articolul 65, litera m): „circulaţia persoanelor, pietonală sau cu vehicule, în locurile şi, după caz, în intervalele orare în care aceasta a fost interzisă sau restrânsă”, se arată în lege.Amenda aplicată variază între 500 şi 2.500 lei (articolul 66. litera a).

DESCARCĂ DOCUMENTUL OFICIAL AICI

Românii au voie să circule în localitate, dar şi în zonele metropolitane, fără declaraţie pe proprie răspundere, potrivit noilor reguli din starea de alertă. Puțini știu însă care sunt zonele metropolitane din România sau cum sunt definite.

Conform Legii 351/2001 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului naţional, zona metropolitană „cuprinde teritoriul administrativ al oraşului centru polarizator şi al unităţilor administrativ-teritoriale cuprinse în zona de navetism a acestuia, la distanţe de până la 30 km, care respectă condiţia de contiguitate spaţială şi în cadrul căruia s-au dezvoltat relaţii de cooperare pe multiple planuri”.

O zonă metropolitană există independent de oraşul în jurului căruia gravitează, fără a avea personalitate juridică. Potrivit unui raport al Băncii Mondiale din decembrie 2019, document denumit „Modele de Cooperare Interjuridiscţională”, România are în acest moment 22 de astfel de zone metropolitane, relatează Adevărul.

Sâmbătă, Grupul de Comunicare Strategică a transmis o precizare despre cum se definește zona metropolitană în interiorul căreia cetățenii nu au nevoie de declarație pe propria răspundere pentru a se deplasa: „Sunt considerate ca făcând parte din zona metropolitană localitățile aflate pe o rază de până la 30 de kilometri față de principalul oraș (conform art.11 din Legea nr. 351/2001 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului naţional – Secţiunea a IV-a Reţeaua de localităţi). Totodată, se va considera zonă metropolitană Municipiul București și întreg teritoriul județului Ilfov.”