In a doua jumatate a anului 2008 au fost vandute pe piata rezidentiala bucuresteana doar 600 de unitati, comparativ cu prima jumatate a anului cand au fost vandute 3.000 de locuinte.

“Comparativ cu anul 2007, anul trecut s-a observat o scadere cu 50% a vanzarilor pe piata rezidentiala din Capitala, cu 3.600 de unitati vandute in proiecte mai mari de 200 de unitati”, conform consultantilor Colliers.

In 2008, au fost finalizate, in Capitala, circa 3.500 de locuinte in cadrul a 15 proiecte, dublu fata de anul 2007, cand au fost terminate 1.600 de locuinte.

In acest an ar putea fi livrate pe piata rezidentiala din Bucuresti 9.000 de locuinte, mai ales in proiecte la care lucrarile de constructie au inceput cu precadere in 2007, conform unei analize a companiei de consultanta imobiliara Collliers International.

Pentru anul viitor, consultantii Colliers au anuntat ca se asteapta sa fie livrate doar 7.000 de unitati pe piata bucuresteana.

Piata rezidentiala din Capitala a fost, fara indoiala, afectata de situatia financiara dificila din intreaga lume, cererea inregistrand un declin substanial de la inceputul pana la finele anului 2008.

Momente cheie pe piata rezidentiala bucuresteana in 2008

Anul trecut au existat cinci momente cheie pentru vanzarile de locuinte din 2008, potrivit analizei Colliers International. Astfel, daca in luna ianuarie dezvoltatorii nu isi faceau probleme cu privire la evolutia pietei rezidentiale din capitala, luna martie a semnalat prima scadere a vanzarilor. Astfel, s-a observat o diminuare a vanzarilor cu 5-7 unitati/ proiect/ luna, dezvoltatorii fiind insa increzatori cu privire la cresterea nivelului cererii.

In luna mai insa situatia s-a agravat, mass-media vehiculand zvonuri privind viitoare dezastre economice. Cele mai mari vanzari in aceasta perioada au fost inregistrate de proiectele care se aflau deja in faza avansata de constructie sau de cele cu preturi foarte atractive.

Luna august aduce dificultati si pentru dezvoltatorii care nu nu au mai putut primi finantare la fel de usor. Vanzarile sunt din ce in ce mai reduse insa companiile mizau ca luna septembrie sa aduca o crestere a acestora. Urmatoarea luna insa nu aduce o imbunatatire a conditiilor de pe piata, doar proiectele rezidentiale aflate in ultima faza de constructie fiind vizitate de potentiali clienti.

Luna decembrie, marcata de inasprirea conditiilor de creditare, este o luna „moarta” pentru dezvoltatori, care apeleaza la discounturi si scad preturile.

In ceea ce priveste preturile la locuinte in 2008, reprezentantii Colliers mai spun ca luna aprilie a marcat cel mai mare pret, de 1.888 de euro pe mp, in timp ce in luna decembrie pretul pe metrul patrat a ajuns la cel mai scazut nivel, de 1.540 de euro. Acest lucru marcheaza o scadere cu 20% a pretului pe metrul patrat in luna decembrie, comparativ cu luna aprilie.

Conform Colliers, anul 2009 va fi un an dificil pentru piata imobiliara bucuresteana. Astfel, in acest an nu vor fi lansate noi proiecte rezidentiale, cu cateva exceptii, aici fiind vorba de dezvoltatorii puternici care isi pot asigura din surse proprii finantarea. De asemenea, multe dintre proiectele care urmau sa fie terminate in acest an vor fi amanate sau chiar anulate.