Conform unui comunicat de presă, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție- Serviciul teritorial Constanța au dispu sesizarea instanței în judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordurile de recunoaștere a vinovăției a inculpaților.

TALA DUMITRU-DANIEL, la data faptelor inspector antifraudă din cadrul A.N.A.F. – Direcția Regională Antifraudă 2 Constanța, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
– luare de mită, 
– folosire în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații; 

Izet Diamir, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de complicitate la luare de mită.

Dumitru Daniel Tala este acuzat că în luna ianuarie 2019 i-a transmis unui om de afaceri că două dintre societățile deținute de acesta vor fi vizate de un control ANAF și i-a comunicat data la care va avea loc, precum și obiectul controlului.

De asemenea, i-a transmis aceluiaşi om de afaceri că îl poate ajuta să nu fie sancţionat la terminarea controalelor, lucru cu care acesta a fost de acord, după mai multe negocieri.

În acelaşi dosar este implicat şi Diamir Izet, care a menţinut legătura între inspectorul antifraudă şi omul de afaceri şi care este acuzat de complicitate la luare de mită. Procurorii DNA au încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei şi cu Diamir Izet.

Procurorii DNA au stabilit pentru Tala trei ani închisoare cu suspendare, cu un termen de supraveghere de trei ani, şi interzicerea, pe o perioadă de doi ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat.

În cazul lui Diamir Izet, pedeapsa convenită este de doi ani şi nouă luni de închisoare cu suspendare, cu un termen de supraveghere de trei ani şi interzicerea aceloraşi drepturi pentru doi ani, scrie Realitatea.ro.