Legendarul Henry Kissinger, care a fost secretar de stat în timpul președintelui american Richard Nixon, a avertizat că la amenințarea reprezentată de arma nucleară i s-a adăugat pericolul reprezentat de inteligența artificială. Acest lucru ar putea duce la „Judecata de apoi”, a afirmat ilustrul politician american.

Kissinger: Rivalitatea dintre SUA şi China prezintă mai multe riscuri decât ‘războiul rece’ cu URSS

La începutul anilor 1970, când principalul dușman al Americii era Uniunea Sovietică, Kissinger a elaborat un program de normalizare a legăturilor dintre Statele Unite și China, care avea ca scop să constângă Kremlinul să cheltuiască mai multe resurse pentru a-și asigura frontierele estice. Cursul politic al fostului președinte Donald Trump, confirmat în aproape toate aspectele de Joe Biden, a atenuat rezultatele politicii de cooperare cu R.P. Chineză.

Kissinger, acum în vârstă de 97 de ani, consideră că rivalitatea dintre cele două super-puteri prezintă mai multe riscuri decât ‘războiul rece’ cu URSS.

După cum a declarat Kissinger la forumul pentru probleme internaționale „Sedona”, criza existentă în legăturile cu China constituie „cea mai mare problemă pentru America și întreaga lume”. „Pentru prima dată în istorie a apărut șansa ca umanitatea să înceteze să mai existe. Noi creat o tehnologie care depășește tot ce ne-am fi putut imagina cu 70 de ani în urmă”, afirmă fostul șef al diplomației americane, care în trecut a ocupat funcția de consilier al președintelui SUA pentru securitate națională.

Următorul mare război „se va deosebi foarte mult” de cele pe care americanii le-au purtat în trecut

Kissinger a făcut acest comentariu după ce șeful Pentagonului, Lloyd Austin, a declarat că următorul mare război „se va deosebi foarte mult” de cele pe care americanii le-au purtat în trecut. Fostul secretar de stat american este de acord cu această afirmație. El a reamintit că în timpul confruntării sovieto-americane arma nucleară a reprezentat o serioasă amenințare. Tehnologiei nucleare i s-a adăugat acum inteligența artificială. China și Statele Unite sunt lideri în acest domeniu. Acest lucru apropie și mai mult amenințarea „Zilei de apoi”, scrie Nezavisimaia Gazeta.

Utilizarea tehnologiilor avansate în domeniul inteligenței artificiale înseamnă faptul că omul și  mașina devin parteneri, iar mașinile pot dobândi capacitatea de a lua propriile decizii. „În cursul unui conflict militar între puterile de tehnologie avansată, acest lucru are consecințe enorme”, este convins Kissinger.

El și-a prezentat detaliat concepțiile cu privire la actualele relații americano-chineze într-un interviu acordat ziarului german „Welt”. Kissinger a făcut apel la guvernele occidentale să blocheze ascensiunea Chinei, menținând în același timp pacea dintre Beijing și Washington. După cum a afirmat politicianul, America trebuie să încerce să obțină realizări importante în domeniul inteligenței artificiale și să nu permită dominația Chinei în acest domeniu.

Teoretic, ambele părți au capacitatea să câștige cursa. Însă ele trebuie să-și limiteze apetitul prin realizarea unei înțelegeri. SUA trebuie să aibă mijloace sigure de apărare. „Însă în lumea tehnologiei avansate, SUA trebuie să încerce să conviețuiască”, este de părere fostul secretar de stat. Kissinger a considerat necesar să critice și Uniunea Europeană. Dacă Europa va folosi în folosul său divergențele dintre SUA și China, acest lucru va avea ca rezultat agravarea confruntării și va aprofunda criza.

„Nu sunt partizanul unei cruciade împotriva Chinei, trebuie să ajungem la o înțelegere reciprocă cu această țară”, a afirmat autorul uneia dintre cele mai mari senzații politice din anii 70 – este vorba de neașteptata vizită a președintelui Nixon în China și întâlnirea acestuia cu Mao Zedong.

China vrea să nu mai fie dependentă de tehnologiile avansate occidentale

Bineînțeles, se pune întrebarea dacă actualul proprietar al Casei Albe este sau nu gata să urmeze recomandările celebrului analist. Mass-media pro-chineză din Occident reamintește faptul că confruntarea dintre SUA și China a ajuns la avengura din timpul președintelui Donald Trump. Joe Biden poate stabiliza situația. Însă acesta, ignorând cele mai periculoase aspecte ale acesteia, a continuat politica predecesorului său.

Ziarul „South China Morning Post” scrie că Biden a rostit săptămâna trecută un discurs în care a spus despre regimul din China că este autoritar. Președintele a făcut apel la parlamentari să aprobe cheltuieli de trilioane de dolari, necesare pentru ca Statele Unite să se poată lua la întrecere cu China. Este evident faptul că sfaturile lui Kissinger nu sunt pe placul actualului establishment american. Starea de spirit în America este alta acum.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Wang Wenbin, a caracterizat discursul lui Biden ca fiind o blasfemie și o manipulare a valorilor democrației. Acesta este un episod al unui nesfârșit război informațional. Mai important este altceva. Guvernul chinez a aprobat alocarea a 1,4 trilioane de dolari pentru a pune capăt dependenței R.P.Chineze de tehnologiile avansate occidentale.

Sursa foto: Dreamstime