Noua putere ar urma să fie atribuită de la finele anului următor, transmite Reuters, citată de agerpres.

Libor(London Interbank Offered Rates), este utilizat ca indicator de referinţă pentru produse financiare în valoare de peste 350.000 de miliarde de dolari din întreaga lume și este calculat pe baza datelor trimise de un panel de bănci cu privire la dobânzile pe care cred că le vor percepe alte bănci pentru a se împrumuta între ele.

Decizia de anulare a Libor survine după ce o serie de bănci importante au primit amenzi în valoare de mai multe miliarde de dolari pentru că au manipulat acest indicator. De asemenea, autoritatea de supervizare a pieţelor financiare din Marea Britanie a anunţat că va înceta să mai sprijine Libor la finele lui 2021 şi se aşteapă ca indicatorul să dispară la scurt timp după această dată.

Presiunile s-au amplificat

În același timp, organismele de reglementare şi-au sporit presiunile asupra participanţilor de pe piaţă să facă trecerea de la Libor la indicatori alternativi, precum cei calculaţi de băncile centrale, însă este foarte posibil ca nu toate contractele care ajung la maturitate după 2021 să fie modificate la timp.

„De acea propunem noi puteri legale pentru UE care să înlocuiască Libor cu un alt indicator”, a declarat vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis.

Mai exact, Comisia Europeană are obiectivul de a evita situaţia în care dispariţia Libor va provoca un vid legislativ care poate fi exploatat de cei care nu vor să îşi onoreze obligaţiile contractuale. „Propunerea noastră ar furniza certitudinea legală necesară”, a apreciat Dombrovskis.

La selectarea unui indicator alternativ, Bruxellesul va ţine cont de recomandările formulate de entităţile naţionale din întreaga lume, precum utilizarea ratei Sofr calculată de Rezerva Federală pentru contractele Libor denominate în dolari.