Permisul auto ar putea fi înlocuit cu un cod QR

Începând cu anul 2030, permisul de conducere ar putea fi înlocuit cu un cod QR, verificat şi recunoscut la nivelul Uniunii Europene (UE), potrivit unei propuneri venite din partea Comisiei Europene (CE), care urmărește să crească gradul de siguranţă pe drumurile publice. În prezent, această inițiativă este doar la nivel de proiect. Până să devină lege, ar putea suferi diverse modificări.

„Acest permis va fi utilizat, cel puţin pentru o perioadă, în paralel cu un permis în format fizic, ca până în prezent, mai ales că sunt foarte mulţi cetăţeni care probabil nu au anumite abilităţi digitale”, a explicat, duminică, Marius Petrache, comisar şef în cadrul Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV), într-un interviu acordat pentru TVR.

Majoritatea șoferilor par să fie încântaţi de propunerea venită de la Bruxelles. După ce va fi reglementată procedură, statele membre ale Uniunii Europene (UE) vor trebui să îşi pună la punct infrastructura digitală.

„Vor fi folosite bazele de date existente şi se va dezvolta sistemul de utilizare şi de verificare a permiselor de conducere şi de către autorităţile de aplicare a legii”, a adăugat Marius Petrache.

Unii șoferi vor putea conduce și fără permis auto

Vă amintim că, potrivit unei noi reglementări, acum există două categorii de șoferi care au dreptul de a-și conduce mașină timp de 15 zile după ce au rămas fără permis auto, perioadă în care pot contesta măsura luată de polițiștii rutieri. Mai exact, este vorba de șoferii care au produs un accident auto din care au rezultat numai avarierea unui vehicul sau alte pagube material pentru că „nu au respectat regulile privind prioritatea de trecere sau depășirea” și șoferii care circulă nejustificat pe banda de urgență a autostrăzilor.

Acești șoferi vor putea circula timp de 15 zile, după ce au rămas fără carnet de conducere, conform dovezii eliberate de polițistul care a constatat contravenția. Măsura aplicată poate fi contestată în instanța judecătorească, iar în cazul în care justificările și eventualele probe sunt relevante, aceasta poate fi anulată.

Potrivit fostului şef al Poliţiei Rutiere, Lucian Diniţă, până la adoptarea acestei modificări legislative, situația era lipsită de sens și pe alocuri putea deveni periculoasă.

„Inițial, în legislația rutieră nu exista vreo contravenție pentru o astfel de faptă. Pur și simplu nu s-a gândit nimeni că vor exista șoferi care vor circula abuziv pe banda de urgență a unei autostrăzi. Ulterior s-a constatat că aşa-zisa «șmecherie la volan» este prezentă la români și tot mai mulți șoferi au fost prinși «fentând» coloanele de mașini pe banda de urgență mai ales vara în traficul aglomerat spre sau dinspre litoral.

În final, a fost luată decizia că acești șoferi trebuie să fie sancționați cu suspendarea dreptului de a conduce. Numai că modificarea legislativă nu s-a făcut cum trebuie, s-a realizat în grabă, probabil. Concret, dovada înlocuitoare a permisului de conducere se elibera fără drept de circulație pentru o perioadă de 15 zile”, a explicat Lucian Diniță, potrivit „Șoferi din România”.