Sfârșitul mașinilor diesel este din ce în ce mai aproape. Tot mai mulți giganți auto anunță trecerea la mașinile electrice. De această dată, un anunț important vine și din partea Ford Motor.

Grupul auto American a confirmat joi că va electrifica toată gama de maşini din Europa până în 2030, alăturându-se astfel cursei globale a producătorilor auto care dezvoltă vehicule cu emisii zero, în perspectiva interzicerii vânzărilor de maşini noi alimentate cu combustibili fosili, transmit DPA şi Reuters, citate de Agerpres.

Astfel, potrivit sursei citate, până la mijlocul lui 2026, Ford va comercializa pe piaţa europeană doar vehicule de pasageri cu emisii zero, integral electrice sau hibride plug-in. Totodată,  începând cu anul 2022, la fabrica sa de motoare din Valencia, Spania, va fi produs motorul hibrid de 2,5 litri Duratec, pentru modelele Kuga PHEV, Kuga, Galaxy şi S-MAX care vor fi vândute pe piaţa din Europa. Motorul Duratec se fabrică acum la uzina Ford din Chihuahua, Mexic.

În ceea ce priveșet investiția preconizată, producătorul auto american va investi suplimentar 5,20 milioane de euro (6,10 milioane de dolari) pentru a spori capacitatea de producere a bateriilor de la uzina din Valencia.

Ford Mondeo nu va mai fi fabricat

Odată cu noile schimbări, Ford a mai anunțat că va renunţa în Europa la producţia sedanului Mondeo, începând cu data de  martie 2022, pentru a se concentra pe SUV-uri şi vehicule electrice.

De menționat este faptul că,  în luna februarie, Ford a majorat investiţiile în vehicule electrice şi autonome la 29 de miliarde de dolari, după ce anul trecut anunţase că va face investiţii de 11 miliarde de dolari pentru a lansa 40 de modele de automobile electrice şi hibride. De asemenea, compania va investi şapte miliarde de dolari în dezvoltarea tehnologiei pentru vehicule autonome.

În ceea ce privește planurile pentru următorii ani, potrivit sursei citate, Ford va investi un miliard dolari în fabrica sa din Koln, Germania, care va deveni prima facilitate din Europa a companiei unde vor fi produse vehicule electrice.

Sursa citată mai precizează că primul automobil exclusiv electric european va fi produs la Koln din 2023, iar compania ia în considerare şi un al doilea model la această uzină.

Trebuie menționat și faptul că, în prezent, Ford domină pieţele din SUA şi Europa pe segmentul vehiculelor comerciale alimentate cu benzină, având cote de piaţă de 40% şi, respectiv, de aproape 15%.

Potrivit datelor publicate de Asociaţia Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA), vânzările de automobile electrice şi hibride în Uniunea Europeană s-au triplat anul trecut, depăşind pragul de un milion de unităţi şi fiind responsabile pentru mai mult de 10% din numărul total de vehicule vândute.

Ford este al doilea mare producător auto din SUA, fiind prezent și pe piaţa din România.