Interprime Properties, societatea prin intermediul căreia a acţionat Ikea, a cumpărat în luna iulie a anului trecut platforma indutrială de 51.000 mp din zona centrală a Bucureştiului. Până acum suedezii au intrat în proprietatea a 45.000 mp, însă Timpuri Noi se confruntă cu probleme juridice pentru restul terenului.
„Mai avem nişte probleme juridice de rezolvat pentru terenul de circa 5.000 mp rămas. Este vorba de nişte evacuări ce trebuie făcute. Au fost nişte case ale Timpuri Noi care sunt ocupate acum ilegal şi până în primăvară sperăm se se rezolve şi problema aceasta. Mai avem de încasat circa 4 mil. euro, plus TVA, bani care sunt într-un cont escrow pe numele nostru. Când îndeplinim condiţiile îi putem accesa“, a declarat pentru Capital Adrian Breazu, preşedintele Consiliului de Administraţie al fabricii şi unul dintre cei care a negociat cu reprezentanţii Ikea.
Acesta spune că, în prezent, Ikea este în proces de autorizare pentru proiectul pe care îl planifică pe fosta platformă industrială.

Ikea salvează Timpuri Noi
Creditele în valoare de 20 mil. euro deschise la BCR şi BRD au sufocat societatea cu dobânzi anuale de circa un milion de euro. Banii de la Ikea au venit ca o mană cerească pentru societate, care a reuşit să îşi lichideze toate datoriile şi să încheie şi procesul de relocare din banii încasaţi până acum.
„Fabrica a fost relocată încă din 15 decembrie 2010 şi am reuşit ca din banii încasaţi să ne achităm toate datoriile la bănci şi ne-au rămas şi de mutare. Am ieşit cu câteva milioane de euro în profit. După zece luni de la relocare suntem pe profit şi avem o creştere a comenzilor“, explică Breazu. Acesta se laudă că acum are comenzi până în luna martie, 80% dintre acestea venind din străinătate. Întregul proces de relocare a costat Timpuri Noi circa 10 mil. euro, sumă care include şi terenul de 1,5 ha achiziţionat în 2007 în localitatea Jilava contra sumei de 1,5 mil. euro.
Breazu recunoaşte că trebuia să reloce activitatea mai devreme, însă spune că banii au constituit principala problemă în demararea acestui proces.
„În fosta locaţie aveam cheltuieli mari, dobânzile erau 1 mil. euro, impozitul pe teren şi clădiri ajungea la 50.000 de euro pe an, costul întreţinerii era şi el mare. Aici consumul de energie s-a redus cu 60% pentru că au fost instalate nişte sisteme solare, impozitul este de numai 15.000 euro. Avem în continuare aceeaşi activitate, dar aici a crescut productivitatea şi s-au redus costurile de funcţionare“, mai spune Adrian Breazu.
Planul Urbanistic Zonal (PUZ) aprobat de primărie pentru Timpuri Noi prevede construcţia unui hotel, spaţii de birouri şi rezidenţiale. La un Coeficient de Utilizare a Terenului (CUT) de 4,5 se poate construi o suprafaţă de 225.000 mp.

Vânzarea terenului de la Timpuri Noi a fost cea mai mare tranzacţie încheiată pe acest segment în 2010. Următoarea pe listă este tranzacţionarea celor 12 ha din platforma industrială Electroputere Craiova pentru peste 30 mil. euro.