Oricare ar fi convingerile lor ideologice, guvernele autoritare au ca trăsătură comună efortul de a înăbuși libera circulație a ideilor și a acţiunii presei. Această regulă a devenit actuală în ultimele zile, când au fost adoptate măsuri de acest gen de către regimuri cât se poate de diferite ca cele din Belarus și din Nicaragua.

În prima ţară, dictatorul Aleksandr Lukaşenko, aflat la putere de 26 de ani, a atacat cel mai important site de știri din ţară, Tub.by, revocându-i statutul de presă.

Atacul asupra unuia dintre puținele vehicule [de presă] locale care încă funcționau în mod normal reprezintă un pas mare în cea mai recentă escaladare despotică la adresa presei, care a dus deja la blocarea a cel puțin 70 de site-uri de ştiri.

Deși Tub.by rămâne încă în eter, reporterii săi nu mai sunt considerați ziariști, ceea ce face ca aceştia să fie mai susceptibili la arestări în timpul acoperirii protestelor care au pus stăpânire pe țară în urmă cu aproape două luni – după victoria lui Lukaşenko în cadrul unor alegeri mânjite de fraude, se arată în editorialul Folha de S.Paulo.

Stratagema a fost folosită sistematic de către guvern. Între acest răstimp, aproximativ 350 de profesioniști din mass-media au fost deja reținuți în exerciţiul profesiei lor și cel puțin 15 erau închiși până săptămâna trecută.

Calea pe care a adoptat-o Nicaragua dictatorului Daniel Ortega a fost diferită, atacul asupra libertății de exprimare producându-se prin noi legi.

Un decret recent îi pedepsește cu amenzi și cu până la patru ani de închisoare pe cei care, prin tehnologiile informației și comunicării, publică sau difuzează informații false sau denaturate „care provoacă alarmă, frică sau nelinişte în rândul populației”.

Potrivit legii, sancțiuni pot suferi în continuare cei care aduc atingere onoarei, prestigiului sau reputației unei persoane sau familiei sale, pe lângă cei care incită la violență sau care pun în pericol stabilitatea economică, ordinea, sănătatea și securitatea naţională.

Prin folosirea unei clasificări penale vagi, cu concepte ample, precum „onoare” și „frică”, sau care pot fi manipulate, precum „știri false„, legea lasă loc pentru tot felul de abuzuri din partea statului și înlesneşte incriminarea criticilor.

Întrucât Ortega doreşte ca în 2021 să fie ales pentru a treia oară și Aleksandr Lukașenko încearcă să recupereze puterea zdruncinată din Belarus, strategiile celor doi despoţi indică același scop – să cenzureze pentru a se perpetua la putere.