Diaspora joacă un rol din ce în ce mai important în viața economică, politică și socială din România. Cei circa cinci milioane de români din afara țării contribuie anual cu miliarde de euro la economia României. După implicarea politică, cea economică pare la fel de importantă.

Datele Eurostat arată că, în rândul statelor membre, cele mai mai ieşiri de transferuri personale s-au înregistat, anul trecut, în Franţa (11,4 miliarde de euro), Spania (7,7 miliarde de euro), Regatul Unit (7 miliarde de euro), Italia (6,5 miliarde de euro) şi Germania (5,2 miliarde de euro).

Diaspora trimite 3 miliarde de euro în România

În schimb, cele mai mari intrări s-au înregistrat în Portugalia (3,6 miliarde de euro, România (3 miliarde de euro), Polonia (2,9 miliarde de euro), Regatul Unit (2,3 miliarde de euro) şi Italia (2 miliarde de euro).

Drept urmare, cele mai mari surplusuri de transferuri personale au fost înregistrate, în 2018, în Portugalia (+ 3,1 miliarde de euro), România (+ 2,7 miliarde de euro) şi Polonia (+ 2,5 miliarde de euro), în timp ce Franţa (- 10,5 miliarde de euro) a înregistrat de departe cel mai mare deficit, urmată de Germania (- 5,1 miliarde de euro), Regatul Unit (- 4,7 miliarde de euro) şi Italia (- 4,5 miliarde de euro).

În cazul României, intrările de fonduri din urma transferurilor personale au ajuns, anul trecut, la 2,977 miliarde de euro, dintre care 2,661 miliarde de euro din interiorul Uniunii Europene şi 316 milioane de euro din afara UE, în timp ce ieşirile au ajuns la 263 milioane de euro, dintre care 172 milioane de euro au mers în interiorul UE şi 91 milioane de euro în afara Uniunii.

Afacerile Diasporei din fonduri europene

Diaspora pare că vrea să se întoarcă acasă. pe lângă miliardele de euro trimise în țară, unii români din afara granițelor au decis să revină acasă. Nu au revenit oricum. Și-au dezvoltat afaceri care au creat mii de locuri de muncă. O spune noul ministru al Fondurilor Europene, Marcel Boloș.

„Dacă e să vorbesc cu drag despre ceva, vorbesc despre Start-up Diaspora. Cu ei imporți ce au dobândit ca experiență. Dacă te uiți la profilele de business ale proiectelor depuse de ei e o mare diferență intre Start-Up Nation și Start-UP Diaspora. Ei au venit și au deschis afacerea în România. Vin înapoi cu experiența dobândită dincolo. Solicitarea foarte mare a fost la Start-Up Diaspora. Diaspora a creat 2463 de locuri de muncă. Solicitarea a fost foarte mare. Si la Start-up Plus a fost la fel de mare solicitarea”, a anunțat Marcel Boloș.

Vouchere pentru tineri

De asemenea, Marcel Boloș a anunțat lansarea în dezbatere publică a unui proiect extrem de important pentru ajutorarea tinerilor antreprenori.  S-ar putea acorda și vouchere. „Studenții cu abilități antreprenoriale și care au elementele de bază li se va acorda șansa să fie inițiați într-o astfel de afacere, dar pe domenii prestabilite.

Activități economice pe o valoare adăugată mare. Am lansat în dezbatere publică un nou proiect pe economie digitală. Componenta de economie digitaă pentru marile întreprinderi. Învățarea pe roboți. Ar ajuta industria grea. Pentru intrepinderile mici elemente de economie digitală primară. Aici procesul de învțare ar fi mai mic”, a anunțat Boloș.

Pe astfel de tip de proiecte cei de la Comisia Europeană au pus la bătaie 30 de milioane de euro, dar se poate suplimenta suma.