Suprafaţa cultivată cu afine a crescut în ţara noastră în ultimii ani de la 128 de hectare la aproape 183, potrivit datelor Ministerului Agriculturii. Problema este că în marile reţele de supermarketuri din România se vând multe afine aduse din import, în special din Spania, potrivit StirileProTV.

Un antreprenor din Dolj a înființat în 2010 o plantație de afin pe 10 hectare, în comuna Robănești. A investit peste 600.000 de euro, jumătate din sumă provenind din fonduri europene. În primii ani, el a exportat în Portugalia, Anglia şi Olanda, iar anul acesta întreaga sa producţie va merge în Germania. Un alt fermier are o plantaţie de 60 de hectare care este împărţită în două judeţe – Olt şi Dolj. Pentru un hectar cultivat cu afine trebuie să investeşti până la 70.000 de euro, însă profitul este bun. Un kilogram de fructe pleacă de la producător cu preţuri cuprinse între 4 şi 7 euro. Recolta pentru un hectar este în jur de  7 – 10 tone de afine.

Există şi anumite condiţii ce trebuie îndeplinite pentru export. Afinele trebuie să aibă între 14 şi 22 mm, să fie recoltate în lădiţe suspendate, pentru a nu fi contaminate, şi în suporţi metalici cu umbrar. Depozitarea fructelor se face în camere frigorifice.