Cosmin Andreica a vorbit la Digi 24 despre ceea ce s-a întâmplat la priveghiul interlopului Emi Pian, cel care și-a pierdut viața la începutul acestei săptămâni. Liderul sindicatului polițiștilor Europol a declarat că în rândul polițiștilor a fost frustare după ce forțele de ordine i-au proteja pe cei din clanul Duduianu.

„Ţin să vă mărturisesc că inclusiv pe grupurile de poliţişti a fost o mâhnire după ziua de ieri, a fost o frustrare şi a fost o revoltă din partea poliţiştilor. A fost inacceptabil să vedem acel „spectacol” în care zeci de membri ai forţelor de ordine n-au făcut altceva decât să asigure protecţia unei familii de interlopi.”, a zis acesta.

Andreica a mai declarat că personalul din Europol este nemulțumit de atitudinea forțelor de ordine după ce membrilor din clanul Duduianu li s-au pus la dispoziție măști de protecție și dezinfectat deși aceștia încălcau una dintre măsurile impuse de autorități – evenimentele private cu mai mult de 50 de persoane sunt interzise.

”Ce încearcă autorităţile să transmită prin astfel de gesturi? Astăzi am văzut că autorităţile le-au pus la dispoziţie celor care participă la această ceremonie măşti şi dezinfectant, în condiţiile în care ei în continuare încalcă legea, fiind un număr mai mare de 50 de persoane la acel eveniment privat, aşa cum a fost el denumit. Noi suntem nemulţumiţi şi frustraţi de această atitudine, pentru că în momentul în care colegii noştri vor fi puşi în situaţia de a aplica legea, cetăţenii le vor arunca în faţă această acţiune”, a explicat Cosmin Andreica, pentru Digi 24.

Situația de la priveghi condusă de șefii Poliției Române?

Declarațiile nu se opresc aici. Cosmin Adreica a mai spus că situația de la priveghi a fost condusă, într-un fel sau altul, de către șefii Poliției Române. În plus, acesta a mai declarat că efectele priveghiului se vor vedea peste două săptămâni, referindu-se la o creștere a numărului de cazuri de coronavirus, având în vedere că, în opinia lui, priveghiul lui Emi Pian a fost o bombă epidemiologică.

„Ştim că au fost interpretări referitoare la faptul că, fiind vorba despre o ceremonie şi despre o categorie din societate care are astfel de tradiţii, ar fi inoportun să se intervină pentru dispersarea mulţimii, în aşa fel încât să se limiteze numărul participanţilor la acel eveniment.

Până la urmă, concluziile şi efectele acestei mulţimi, acestei aglomerări care a avut loc în aceste zile acolo, le vom vedea peste probabil două săptămâni, pentru că acolo a  fost o adevărată bombă epidemiologică”, spune Andreica.

Polițiștii trebuie protejați

Liderul sindicatului polițiștilor Europol a mai menționat că mulți polițiști cedează în fața interlopilor deoarece aceștia au la dispoziție foarte mulți bani și mijloace de intimidare. În opinia lui Cosmin Andreica, structurile MAI trebuie să se concentreze pe găsirea modalităților de protejare a polițiștilor.

„Aceste cazuri ar trebui să fie principala preocupare a structurilor din MAI pentru a găsi metodele necesare pentru a-i proteja. Pentru că altfel, vom vedea tot mai mulţi poliţişti care vor ceda în faţa acestei lupte de gherilă cu infractorii, cu traficanţii de carne vie, cu traficanţii de ţigări şi alte produse de contrabandă şi cu traficaţii de droguri, pentru că aceştia au foarte mulţi bani la dispoziţie şi mijloace de intimidare”, a explicat Cosmin Andreica.