Modificări importante în PSD după pierderea alegerilor europarlamentare și condamnarea la pușcărie cu executare a lui Liviu Dragnea. Socotit eminența cenușie a social democraților și creatorul programului de guvernare cu care s-au câștigat alegerile parlamentare din 2016, Darius Vâlcov a fost trecut pe linie moartă.

Vâlcov i-a lăsat locul lui Remus Borza în funcția de consilier guvernamental al Vioricăi Dăncilă. Practic, premierul a înlocuit un condamnat penal în primă instanță cu unul condamnat definitiv. Vâlcov are o sentință de 8 ani de pușcărie cu executare în primă instanță, în timp ce Borza este condamnat definitiv de către Înalta Curte de Casație și Justiție la 1 an de închisoare cu suspendare pentru conflict de interese pentru că firma de insolvenţă deţinută de el, Euro Insol, administratorul judiciar al Hidrolectrica, a încheiat contracte de asistenţă juridică cu casa de avocatură la care tot Remus Borza era asociat.

Nu este singura problemă a lui Borza. Acesta a schimbat taberele foarte des. A fost ales deputat în 2016 pe listele ALDE, dar asta nu l-a împiedicat să ajungă acum la PSD pentru a fi consilierul premierului. Anterior, Borza se mai alăturase o dată PSD-ului când încă în rândurile social democraților se afla Victor Ponta. Nu pentru mult timp. În 2017 s-a întors în ALDE de unde a fost exclus de Tăriceanu după ce a votat împotriva moțiunii de cenzură care a dus la căderea guvernului Grindeanu.

Sorin Grindeanu era susținut atunci de către Victor Ponta, un apropiat al lui Borza, actualul consilier onorific al premierului Viorica Dăncilă, pe probleme economice, reformă și fiscalitate. Apropierea dintre Borza și Ponta e una care durează de ani buni de zile.

Legăturile dintre Ponta și Borza sunt foarte vechi. Cei doi au fost colegi de generație la Facultatea de Drept din București, apoi Ponta l-a numit administrator judiciar la Hidroelectrica. Acesta a declarat intrarea în insolvență a Hidroelectrica în 2012 și a I fost numit administrator judiciar. Apoi a scos instituția din insolvență, a rambursat toate datoriile băncilor. A rămas celebru după ce i-a învins pe băieții deștepți din energie pe care i-a învins în instanță. Au fost zeci de procese câștigate de instituția la care Borza se afla la timonă. Totuși din cauza Hidroelectrica, Borza s-a ales cu o condamnare. Casa lui de avocatură a reprezentat Hidroelectrica în dosarele din instanţă, ceea ce a fost considerat de către judecători conflict de interese, și a fost condamnat cu suspendare.

Remus Borza nu stă deloc rău nici la capitolul avere. Conform declarației făcute anul trecut și postată pe site-ul Camerei Deputaților, Borza deține două apartamente în Capitală, dar și o casă în construcție în Chiajna, dar și un teren în comuna de lângă București.

Borza e și un iubitor de artă, precum cel căruia i-a luat locul în Guvern. Deține tablouri și obiecte de artă în valoare de 110.000 de euro, dar și ceasuri în valoare de 200.000 de euro.

Deputatul are și mai multe conturi și depozite la Leumi Bank, Raiffeisen Bank și Banca Transilvania. Este vorba despre conturi de peste 50.000 de lei, dar și unul în euro.

Mai mult, Borza este implicat și în două firme, dintre care una din domeniul farmaceutic.

În ultimul an fiscal, Borza a declarat venituri de aproape 90.000 de lei doar din indemnizația de demnitar,  aproape 77.000 din profesia de avocat sau peste 300.000 de lei dividente de la o firmă.