Partidele politice germane au votat pentru înființarea unei comisii care să ajungă la rezultate satisfăcătoare în cazul scandalului contabil legat de compania Wirecard, un scandal care implică miliarde de euro, este scris pe welt.de

„De luni de zile, în ciuda întâlnirilor speciale, a anchetelor și a numeroaselor oportunități, guvernul federal nu reușește să clarifice, în mod cuprinzător și temeinic, scandalul din jurul companiei Wirecard. Există încă multe întrebări și neconcordanțe”, a afirmat în mod critic politicianul Danyal Bayaz (Partidul Verzilor) în urma ultimei reuniuni pe această temă a comitetului de finanțe.

Nu este vorba despre un tribunal politic

Nu este vorba despre un tribunal politic, ci despre o clarificare completă. Opoziția consideră că responsabil pentru scandalul din jurul Wirecard este Ministerul Finanțelor condus de candidatul SPD (Partidul German Social-Democrat) pentru funcția de cancelar, Olaf Scholz, căruia îi este subordonată Autoritatea Federală de Supraveghere Financiară BaFin.

Potrivit politicianului Florian Toncar (Partidul Liber Democrat German – FDP), ancheta și comisia de anchetă ar trebui stabilite până săptămâna viitoare, astfel încât membrii comisiei să își poată începe încă din luna septembrie activitatea de investigare. Primii martori ar trebui interogați în noiembrie.

Pe lângă Olaf Scholz și Peter Altmaier, „vreau să-l văd și pe domnul Söder aici”, a declarat Fabio De Masi, politician de stânga. Potrivit evaluării sale, un raport privind tranzacții suspecte ale companiei Wirecard întocmit de unitatea vamală de combatere a spălării banilor a fost trimis la instituția judiciară responsabilă din München.

La începutul anului 2019, așa-numita Financial Intelligence Unit (FIU) a autorităților vamale a întocmit două rapoarte „foarte valoroase” către serviciul pentru investigații criminalistice din Bavaria, a declarat politicianul Jens Zimmermann (SPD), în contextul ședinței speciale a comitetului financiar. Deputatul FDP Florian Toncar a criticat și faptul că procedurile au fost întrerupte mult prea repede. „Dacă ancheta s-ar fi desfășurat mai serios, s-ar fi născut îndoieli cu privire la persoanele implicate în compania Wirecard”, iar rapoartele despre manipularea pieței ar fi fost percepute altfel.

În iunie, furnizorul de servicii de plată fără numerar, aflat acum în insolvență, a procesat plăți fără baze legale în valoare de 1,9 miliarde de euro. Procuratura din München presupune că Wirecard a declarat profituri false încă din 2015. Prejudiciul adus băncilor și investitorilor s-ar putea ridica la 3,2 miliarde de euro.