România a avut cel mai mare deficit guvernamental raportat la Produsul intern brut, la nivelul Uniunii Europene – UE, în primul trimestru din acest an, arată datele publicate vineri de serviciul statistic al Comisiei Europene.

În condițiile în care deficitul guvernamental a fost 0,5% din PIB în zona euro, iar UE avut deficit guvernamental de 0,6% din PIB, România s-a situat la nivelul de 4,5% din PIB, de 7,5 ori mai mare decât media europeană.

În plus, datele Eurostat arată că România a fost lider şi la creşterea deficitului guvernamental în primul trimestru al acestui an comparativ cu ultimul trimestru al anului trecut, cu un avans de 1,7 %, de la un deficit de 2,8% din PIB până la unul de 4,5% din PIB.

În zona euro, deficitul guvernamental a scăzut de la 1,1% din PIB în ultimul trimestru al anului trecut până la 0,5% din PIB în primul trimestru al acestui an. În Uniunea Europeană, deficitul guvernamental a scăzut de la 1% din PIB până la 0,6% din PIB.

Deficitul public este definit în Tratatul de la Maastricht ca fiind necesarul net de finanţare, aşa cum este definit de sistemul european al conturilor economice integrate. Sectorul general guvernamental cuprinde subsectorul central, de stat, local şi fondul de securitate socială.