Preşedintele PNL, premierul desemnat Ludovic Orban, a declarat că liberalii preiau România într-un moment extrem de dificil, susţinând că dezastrul este mult mai mare decât pare la prima vedere şi că aproape în fiecare sector „există cel puţin două, trei bombe care vor exploda în viitorul apropiat”, pe care PSD le-a pregătit „cu premeditare”.

„Vreau să ştiţi clar: preluăm ţara într-un moment extrem de dificil, deficitul bugetar, conform execuţiei oficiale, la 9 luni de zile este 2,6%, în condiţiile în care angajamentul de deficit este de 3%. Anul trecut, conform execuţiei bugetare, deficitul era de 1,6% şi bugetul s-a închis pe 3%. Gândiţi-vă la cât va ajunge deficitul bugetar şi asta în ce condiţii, în condiţiile în care nu s-a rambursat TVA-ul de trei luni de zile, rambursările de TVA pe lună fiind de aproximativ 2 miliarde de lei pe lună, în condiţiile în care nu s-au făcut plăţi pe PNDL în valoare de miliarde, în condiţiile în care nu s-au făcut plăţi pe o mulţime de angajamente pe care ar fi trebuit să se facă plăţi, iar ei le-au amânat în mod intenţionat ca să nu apară în execuţia bugetară la 9 luni”, a afirmat Orban, la Adunarea Regională a organizaţiilor PNL Sud Muntenia de la Piteşti.

El a adăugat că există ministere, agenţii, instituţii guvernamentale care au bani numai până în luna noiembrie şi care nu au fonduri să închidă anul şi să plătească salariile.

„Vă dau un exemplu: Ministerul Sănătăţii. Ministerul Sănătăţii şi-a prevăzut banii numai pe 11 luni, dacă nu dăm rectificare bugetară să asigurăm resursele financiare aruncăm în aer finanţarea spitalelor, aruncăm în aer programele de sănătate publică, aruncăm în aer o mulţime de cheltuieli vitale pentru viaţa şi sănătatea oamenilor. PSD nu a avut grijă de aceşti oameni şi nu a prevăzut banii respectivi. La ora actuală, foarte multe autorităţi locale, din cauza jafului făcut doi ani consecutiv din bugetele locale şi a transferului plăţilor sociale, sunt în situaţia în care rămân fără bani de ajutoare pentru persoanele cu dizabilităţi, fără banii de salariile ai asistenţilor personali pentru persoanele cu dizabilităţi, rămân fără bani pentru cheltuielile curente, pentru iluminat public, pentru căldură în şcoli, pentru tot ceea ce e necesar pentru a asigura cât de cât servicii decente şi de calitate pentru cetăţenii lor”, a mai arătat Ludovic Orban.

El a susţinut că PSD este responsabil de tot ”dezastrul”.

„Dezastrul este mult mai mare decât pare la prima vedere, aproape în fiecare sector există cel puţin două, trei bombe care vor exploda în viitorul apropiat, pe care ei le-au pregătit cu premeditare şi, de fapt, încearcă să le pună cârca noastră de pe acum”, a adăugat Orban.

Liderul liberal a criticat audierile miniştrilor propuşi, menţionând că aceştia au fost jigniţi şi ameninţaţi.

„Nu ştiu dacă aţi urmărit audierile miniştrilor liberali. Eu nu am văzut aşa ceva în ultimii 20 de ani, audieri care să dureze trei ore, cu întrebări, cu zeci de întrebări, 50 – 60 de întrebări, în care candidaţii au fost jigniţi, au fost ameninţaţi, au fost făcuţi responsabili pentru lucruri pentru care nu aveau nicio vină. La audierile alea parcă noi am fost la guvernare în ultimii 7 ani şi nu PSD. Trebuie să le spunem clar: ei sunt responsabili pentru tot dezastrul pe care îl lasă, pentru toată politica lor care a distrus echilibrele economice din România, care a făcut ca România să rateze oportunităţi de investiţii extraordinare pe care Dumnezeu ştie când le vom mai întâlni. Ei sunt responsabili pentru distrugerea sistemelor publice de sănătate, de educaţie, de ordine publică, sistemului de justiţie. Pe tot ce au pus mâna s-a ales praful. Tot ce au câştigat românii prin munca lor cinstită, prin investiţiile şi pe riscurile pe care şi l-au asumat, pesediştii le-au risipit, banii ăia i-au sifonat în cele mai nenorocite afaceri”, a mai spus Orban.

El a transmis că PNL va arăta că România poate fi guvernată normal. „Este timpul, dragii mei, să arătăm că România poate fi guvernată normal, că România poată să aibă un guvern care să fie preocupat, în primul rând, de rezolvarea problemelor oamenilor, de punerea în practică a unui proiect de dezvoltare şi a unei viziuni care să ducă cu adevărat România în cel mai scurt timp posibil pe poziţia pe care o merită”, a menţionat Ludovic Orban.

Orban a adăugat că îşi doreşte ca în câţiva ani de zile România să depăşească Produsul Intern Brut pe cap de locuitor mediu al Uniunii Europene, iar salariul mediu să depăşească media europeană.

„Putem să facem lucrul ăsta. O singură condiţie – pe 10 şi pe 24 noiembrie cu mic cu mare să-i convingem pe români să vină şi să voteze pentru România normală, pentru România puternică, pentru România dezvoltată, votând Klaus Iohannis preşedinte”, a încheiat Orban.