Ordonanța de Urgență 114/2018 a suprataxat mediul de afaceri și a afectat negativ și domeniul construcțiilor. Anca Mărginean a vorbit astăzi în Parlament despre efectele negative ale acestei măsuri. Doamna director executiv al PATROMAT reprezintă firme cu aproape 10.000 de angajați.

„Ordonanța este discriminatorie. Sunt influențe negative și vă spun că se închid societăți. Luna trecută, patru societăți le-am pus pe butuci.”, a spus Anca Mărginean în Parlament, conform Hotnews.

OUG 114 a fost dezbătută astăzi în Camera Deputaților, de reprezentanții din Ministerul Comunicațiilor, al Finanțelor, ai ANCOM, dar și ai industriilor telecom, bănci și construcții.

„Nu susținem Ordonanța. Este discriminatorie și ne creează probleme. S-a pus salariul minim de 3.000 de lei în domeniul construcțiilor, despre care se zice în OUG că este un domeniu strategic. Dacă ai spus asta atunci include tot domeniul construcțiilor, nu doar o parte.”, a spus Anca Mărginean.

Ea a acuzat faptul că societățile pe care le reprezintă în domeniul construcțiilor nu pot acorda facilități fiscale angajaților.

„Suntem obligați de către Inspecția Muncii, care a dat o adresă, să dăm un salariu minim de 3.000 de lei tuturor salariaților, chiar dacă ei nu sunt incluși în OUG. Sunt sectoare precum producția de ciment, de var, de ipsos, de minerale nemetalice, care nu sunt cuprinse în Ordonanță. O societate care are un singur cod CAEN este în regulă și beneficiază de prevederi, deci salariatul care are salariu de 3.000 de lei primește cu 600 de lei mai mult (n.a prin facilitățile fiscale aduse de OUG), dar într-o societate integrată, unde sunt mai multe coduri CAEN, coduri care nu se regăsesc în OUG, salariații nu au facilități și se duc acasă cu 600 de lei mai puțin. Pierdem oameni, care pleacă de la societatea care nu folosește aceste facilități.”, a precizat Anca Mărginean.

Companiile care se închid sunt din domeniul agregatelor minerale.

OUG 114 prevede faptul că angajații din construcții sunt scutiți de impozitul pe venit, dacă salariul brut se încadrează între 3.000 lei și 30.000 lei pe lună și mai sunt scutiți de la plata contribuției la fondul de pensii administrat privat. Tot în această ordonanță, contribuția de asigurări sociale pensii pentru acești angajați se reduce de la 25% la 21,25%. Angajații din construcții sunt scutiți de la plata contribuției la asigurările sociale de sănătate.

Anca Mărginean a mai semnalat și faptul că angajatorii firmelor de construcții trebuie să realizeze o cifră de afaceri de minim 80%. Federația patronatelor din industria materialelor de construcții a solicitat ca prevederile OUG să se aplice pentru firme cu cifra de afaceri de minim 60%.