În aerul subțire al taberei de bază de pe Everest, din Nepal, șerpașii și alpiniștii aveau până acum libertate deplină. Acum, șerpașii care îi escortează pe alpiniști până pe vârful Everestului au o nouă misiune: aplicarea regulilor de distanțare socială.

„Urcarea pe Everest este o chestiune de viață și de moarte”, spune Phunuru Sherpa. „Dar anul acesta riscul a fost dublat din cauza COVID”, spune el.

Criza COVID-19 care devastează India s-ar putea transforma într-o urgență globală și mai mare

Potrivit Time, zeci de persoane suspectate de COVID-19 au fost evacuate deja cu elicopterul. Focarul din Nepal, care împarte o frontieră lungă cu India, pare să se extindă. Cazurile zilnice înregstrate în Himalaya au crescut de 30 de ori între 11 aprilie și 11 mai, când au fost înregistrate 9 300 de infectări.

Este imaginea sumbră a modului în care criza COVID-19 care devastează India s-ar putea transforma într-o urgență globală și mai mare.

Varianta B.1.617 a virusului, detectată prima dată în India, a fost găsită acum în 44 de țări de pe fiecare continent, cu excepția Antarcticii, inclusiv în Nepal, SUA și o mare parte din Europa. Oamenii de știință spun că ar putea fi mai infecțioasă.

„S-ar putea să apară altele”

Și pentru că doar aproximativ 0,1% din eșantioanele pozitive din India sunt secvențiate genetic, „s-ar putea să apară altele”, spune Amita Gupta, director adjunct al Centrului Universitar Johns Hopkins.

Experții spun că această criză din India era previzibilă, iar țările bogate ar fi putut face mai mult pentru a o preveni. „Pandemia a evidențiat încă o dată inegalitatea extremă în ceea ce privește accesul la vaccinuri și medicamente”, spune Bina Agarwal, profesor de economie la Universitatea din Manchester.

Guvernul indian nu a reușit să comande suficiente vaccinuri pentru populație și nici să intensifice programul de vaccinare. În plus, de mai multe luni, SUA au blocat exporturile de materii prime esențiale de care India avea nevoie pentru fabricarea vaccinurilor.

Deși președintele Joe Biden a anunțat că SUA vor remedia situația și s-a angajat să exporte vaccinurile Astra-Zeneca, India va avea nevoie de mult timp pentru a recupera timpul pierdut. În prezent, 2,8% din populație a fost complet vaccinată începând cu 12 mai.

Cele mai mari temeri sunt în țările africane, dens populate, dintre care multe nu au cunoscut încă focare mari. Versiunile variantei B.1.617 au fost deja raportate în Angola, Rwanda și Maroc. Multe dintre vaccinurile care pot combate focarele în astfel de țări trebuiau să vină din fabrici din India. Dar autoritățile indiene vor acum ca cea mai mare parte a producției de vaccinuri să fie folosită pentru a satisface nevoile interne.