Săptămâna aceasta începe sacrificarea altor 140.000 de porci din ferma din Gropeni, judeţul Brăila, cea mai mare din ţară şi a doua ca mărime din Europa.

 „Aştept avizul de la autorităţi pentru a autorizare incinerarea şi îngroparea”, a declarat Cătălin Jataruc, veterinar la fermă, citat de Digi24.ro.

Dar la orizont nu se întrevede nicio soluţie pentru rezolvarea situaţiei porcilor morţi şi aruncaţi în Dunăre, despre care se bănuieşte că ar transmite boala mai departe.

Ciprian Cosmin – director al APM Brăila: „Am întrebat şi pe cei de la DSVSA şi DSP şi mi-au spus că nu există nicio posibilitate de a indentifica acest virus în Dunăre”.

În toată ţara avem peste 700 de cazuri de pestă porcină africană.

Emil Dumitru – preşedinte al ProAgro: „Porcii mistreţi au pătruns în Deltă undeva la sfârşitul lunii mai datorită presiunii făcute de autorităţile din Ucraina care au vânat absolut totul, Bulgaria reuşeşte să facă un gard de 100 de km, noi nu am reuşit să facem un gard în Delta Dunării.”

Până la apariţia pestei, numărul porcinelor din ţara noastră era de 4,4 milioane.

Doar în gospodăriile populaţiei avem 1,4 milioane de porci. Aceştia reprezintă 22% din consumul total de carne de porc. Restul vine din fermele mari şi din import.

Crăciunul nu se arată prea îmbelşugat anul acesta. Deja mai bine de 50% din cantitatea de carne de porc de pe mesele românilor provine de la crescători străini.