OMV Petrom deține, alături de gigantul american ExxonMobil, concesiunea perimetrului de gaze naturale din Marea Neagră Neptun Deep, cea mai mare descoperire comercială de gaze din offshore-ul românesc.

Publicaţia Profit.ro scrie că şeful OMV a arătat că Legea offshore, adoptată miercuri de Parlament, a fost aprobată prea târziu, ceea ce nu mai permite OMV să evalueze condițiile prevăzute de aceasta și să adopte o decizie în trimestrul IV al acestui an, cum își planificase inițial. 

Profit.ro scria recent că, dacă Parlamentul votează Legea offshore în forma actuală, gazul din Marea Neagră ar putea să nu mai ajungă în centralele românilor sau în gazoductele ungurilor, cum se tem politicienii autohtoni, ci direct pe masa curților de arbitraj.

Şeful OMV s-a declarat nemulțumit și de obligația impusă de lege producătorilor offshore de gaze de a vinde pe piețele centralizate din România minimum 50% din cantitatea anuală de gaze naturale contractate cu livrare în anul calendaristic respectiv, cu precizarea că este vorba de 50% din cantitatea de gaze naturale din producția proprie.

„Suntem foarte preocupați de faptul că vom fi restricționați în vânzarea gazelor. Libertatea de vânzare a gazelor este foarte importantă”, a spus Seele, subliniind că, spre deosebire de alte țări din regiune, România este aproape total independentă din punct de vedere energetic, importând mai puțin de 10% din necesarul său de gaze de la gigantul rus de stat Gazprom.

Miercuri, Parlamentul a votat Legea offshore, cu o fiscalitate majorată chiar și față de nivelul cuprins în legea trimisă de președintele Klaus Iohannis către reexaminare. Într-o ultimă tentativă de îmbunare a investitorilor, care s-au declarat nemulțumiți de prevederile legii, parlamentarii au acceptat să reintroducă clauza de stabilitate a regimului fiscal al exploatărilor de gaze naturale din Marea Neagră pe toată perioada de derulare a acordurilor petroliere, inclusiv în ceea ce privește impozitul pe veniturile suplimentare ale concesionarilor, eliminată la comisiile Camerei Deputaților.

 

 

În zona continentală a Mării Negre se derulează două proiecte mari, cel mai important, în zona de apă adâncă, fiind Neptun Deep, operat de ExxonMobil şi OMV Petrom, unde s-au descoperit rezerve posibile de gaze între 42 de miliarde şi 84 miliarde de metri cubi de gaze naturale. ExxonMobil este operatorul blocului.

Exxon şi Petrom au investit deja 1,5 miliarde dolari în prospecţiuni şi explorări în Marea Neagră, iar în acest an urmau să anunţe dacă vor lua decizia finală privind exploatarea comercială.

ExxonMobil, cea mai mare companie petrolieră din lume listată la bursă, este lider global în producție de hidrocarburi marine și s-a alăturat OMV Petrom în anul 2008 în proiectul pentru activitățile de explorare din perimetrul Neptun – Zona de Apă Adâncă a Mării Negre.

Dezvoltarea perimetrului Neptun – Zona de Apă Adâncă ar putea fi prima productie de hidrocarburi în ape de mare adâncime din România.

Costurile unui astfel de proiect de producție gaze în zona de apă adâncă poate ajunge la câteva miliarde dolari. Perimetrul Neptun se află, de exemplu, la 200 km distanță de uscat, iar toată infrastructura, inclusiv conductele, trebuie construite.

Cea mai mare campanie de explorare în apele de mare adâncime din Marea Neagră a fost încheiată de ExxonMobil și OMV Petrom la începutul lui 2016. Costurile de explorare în total au ajuns la 1,5 miliarde dolari, care au dus la prima confirmare de gaze naturale în zona românească a Mării Negre.

În 2012, cele două companii au anunţat descoperirea unui important zăcământ de gaze naturale cu sonda Domino-1 în zona de mare adâncime a blocului Neptun.

Potrivit informaţiilor iniţiale, rezervele de gaze din acel perimetru ar fi cuprinse între 42 de miliarde şi 84 miliarde de metri cubi de gaze naturale.

Cele două companii au investit până acum 1,5 miliarde de dolari în prospecţiuni şi explorări în Marea Neagră. O decizie finală, dacă se va dovedi fezabil ca gazele să fie exploatate, din punct de vedere comercial, ar putea fi luată în 2019, iar, în varianta favorabilă, gazele vor ajunge în România cel mai devreme în anul 2020.

Este cel mai mare proiect de explorare a resurselor de hidrocarburi ale României din ultimele decenii.