Urmărirea penală împotriva lui Kovesi a fost începută în dosarul procurorilor de la DNA Ploieşti Lucian Onea şi Mircea Negulescu, zis Portocală., susțin surse judiciare citate de g4media. Kovesi ar fi coordonat grupul infracţional organizat format din procurorii de la DNA Ploieşti care ar fi încercat să ”smulgă” denunţuri de la „nevinovaţi”, precum fostul deputat PSD Vlăduţ Cosma, despre Liviu Dragnea și Sebastian Ghiță.
În ianuarie, procurorii Onea şi Negulescu de la Ploieşti au fost puşi sub acuzare de Secția specială pentru mai multe infracţiuni de cercetare abuzivă, represiune nedreaptă, totul culminând cu acuzaţia de grup infracţional organizat.
„Au acţionat (Onea şi Negulescu – n.r.), în mod coordonat, în scopul comiterii infracţiunilor de cercetare abuzivă, represiune nedreaptă, influenţarea declaraţiilor, inducerea în eroare a organelor judiciare, fals intelectual şi uz de fals, în dauna mai multor persoane cărora le-au atribuit calitatea de subiecţi procesuali principali cu încălcarea drepturilor şi libertăţilor acestora, au dispus şi au propus luarea măsurilor preventive privative de libertate, au dispus trimiterea în judecată a acestora, cunoscând că sunt nevinovate, au indus în eroare organele judiciare prin ticluirea şi producerea de probe nereale, inclusiv prin contrafacerea unor înscrisuri”, se arată în procesul verbal de aducere la cunoștință a acuzației de constituire de grup infracțional organizat împotriva procurorilor Onea şi Portocală, document consultat de G4Media.ro.
Kovesi este acuzată şi de „complicitate la represiune nedreaptă sub forma participației improprii (cinci infracțiuni — 5 persoane vătămate)”.
Potrivit Secţiei speciale, Kovesi, „prin conduita sa de procuror ierarhic, prin dispozițiile pe care le-a luat cu privire la un act de sesizare al instanței, prin ignorarea referatelor procurorilor cu funcții de conducere din cadrul Direcției Naționale Anticorupție — Structura Centrală, l-ar fi determinat pe un procuror șef secție să confirme, fără vinovăție, un rechizitoriu nelegal și netemeinic și să dispună, astfel, trimiterea în judecată a cinci persoane, despre care un număr de patru procurori au precizat în scris că nu se impune trimiterea în judecată”.

Potrivit surselor G4Media.ro, este vorba de rechizitoriul prin care fostul deputat PSD Sebi Ghiţă a fost deferit Justiţiei, alături de 2 procurori şi 2 poliţişti din Ploieşti. Kovesi l-ar fi pus pe procurorul şef de secţie din DNA Gheorghe Popovici să confirme rechizitoriul lui Ghiţă, deşi alţi patru procurori cu funcţii de conducere din DNA, precum actualul şef interimar al instituţiei Călin Nistor, i-ar fi atras atenţia că nu se impune trimiterea dosarului pe masa instanţei, au mai declarat sursele citate pentru G4Media.ro.
Kovesi este acuzată şi că le-ar fi permis procurorilor de la DNA Ploieşti să abordeze inculpaţii cu tehnici de anchetă controversate, cum ar fi posibilitatea de a audia un denunţător atât cu identitate reală, cât şi cu identitate protejată, aşa cum s-a întâmplat în cazul fostului deputat PSD Vlad Cosma sau al afaceristului ploieştean Răzvan Alexe. Kovesi le-ar fi permis procurorilor de la Ploieşti şi să trimită la instanţă doar pasajele relevante din audierea inculpaţilor, nu toate înregistrările
„Ordinele și dispozițiile avute în vedere constau într-o circulară prin care a admis posibilitatea audierii pe parcursul urmăririi penale a aceleiași persoane, atât în calitate de martor cu identitate protejată, cât si în aceea de martor cu identitate reală, precum si într-un ordin, privind adoptarea unor practici unitare în administrarea probelor audio/video la nivelul Direcției Naționale Anticorupție, ordin prin care ar fi fost încălcate dispozițiile art. 143 alin. 2 si 4 Cod procedură penală, întrucât s-a dispus transmiterea către instanțele de judecată numai a suporturilor care conțin convorbirile relevante în cauză”, se arată în comunicatul Secţiei speciale prin care este anunțată oficial începerea urmăririi penale împotriva Laurei Codruța Kovesi în acest al doilea dosar.