Toți șoferii sunt vizați de inițiativa ASF de a schimba condițiile de asigurare pentru polița obligatorie de răspundere civilă auto – RCA.

Noile condiții îi vor face să fie mai atenți ce asigurător își aleg, dacă vor fie aibă garanția că vor primi despăgubire materială, în cazul unui accident rutier.

Toți șoferii sunt vizați! ASF modifică polițele RCA

Astfel, este vorba despre iniţiativa Autorităţii de Supraveghere Fi­nan­ciară – ASF prin care clauza de decontare di­rec­tă la poliţele RCA ar urma să devină obli­ga­torie.

Această măsură ar trebui însă completată cu măsuri stricte pen­tru decontarea între companii pentru a nu se trans­fera riscurile financiare către companiile de asi­gurări bune platnice, care astfel ar pu­tea fi puse în dificulate în procesul de recu­perare a despăgubirilor de la alţi asigurători.

Unele organizaţii avertizează că iniţiativa trebuie completată cu măsuri stricte pentru a se evita transferarea riscurilor financiare către companiile de asigurări bune platnice

Achiziţia poliţelor RCA cu decon­ta­re directă, permisă opţional în Româ­nia din 2017, le permite şoferilor pă­gu­biţi să solicite plata despăgubirii pro­priu­lui asigurător RCA şi nu asigu­ră­torului şoferului care a provocat dauna.

Asigu­ră­torul care a plătit dauna îşi recuperează apoi pre­ju­diciul de la asigurătorul RCA al şoferului vinovat, potrivit zf.ro.

Grad mare de concentrare a pieței

Decontarea directă obligatorie poate scădea preţul RCA, însă doar pentru circa 2,1% dintre asiguraţii RCA, care au deja clauza activă pe poliţe.

Decontarea directă obligatorie poate schimba comportamentul consumatorilor, care vor fi direct interesaţi să aleagă serviciile asigurătorilor care plătesc la timp despăgubirile.

Trebuie precizat faptul că ASF a încercat și în trecut să schimbe comdițiile de asigurare ale polițelor RCA în sensul instituirii obligativității decontării directe, dar s-a lovit de opoziția principalelor societăți de asigurare de pe piață.

Menționăm că City Insurance și Euroins cumulau aproximativ 75% din portofoliul de asigurări RCA din România în primele nouă luni din 2020, gradul de concentrare menținându-se la un nivel ridicat în acest sector, conform unui raport publicat de ASF.

Al treilea mare jucător din această piață, Allianz Țiriac, abia deținea 6,45% din totalul portofoliului RCA la data de 30 septembrie 2020.