Deutsche Telekom, principalul acționar în Telekom România prin intermediul grupului elen OTE, este în contact cu jucători din piața locală de telecom, cu care a început încă de anul trecut discuții privind vânzarea atât a afacerii de telefonie fixă reprezentată de Telekom Romania Communications, cât și a operațiunilor de telefonie mobilă, potrivit informațiilor disponibile pentru jurnalul de tranzacții MIRSANU.RO.

UPDATE 2:
Reacția Ministerului Comunicațiilor la informația referitoare la o posibilă ieșire a operatorului Telekom de pe piața locală nu a întârziat să vină.

Ieri, Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale (MCSI) a transmis că politica Guvernului României în ceea ce privește companiile în care statul este acționar, este aceea de a proteja portofoliul statului român și interesele cetățenilor, astfel încât companiile să fie profitabile.

"CEO-ul Telekom a dezvoltat un plan de afaceri pe termen mediu pentru stabilizarea companiei, pe care Ministerul Comunicațiilor și Societății Infromaționale îl susține, prin reprezentanții săi în consiliul de administrație, alături de ceilalți acționari ai companiei. Planul de afaceri nu conține nicio referire la vânzarea de active ale Telekom România", se arată în poziția ministerului, postată pe siteul propriu.

Potrivit sursei citate, Ministerul Counicațiilor și Societății Informaționale își reafirmă, pe această cale, dorința de stabilitate, predictibilitate și dezvoltare economică, în conformitate cu direcțiile stabilite prin programul de guvernare.

UPDATE 1: Redactorii Capital au cerut companiei un punct de vedere referitor la informațiile publicate de jurnalul de tranzacții MIRSANU.RO. Reprezentanții companiei nici nu au confirmat, nici nu au infirmat informațiile publicate. "Nu comentăm pe marginea acestui subiect", au declarat pentru Capital reprezentanţii grupului de companii Telekom Romania.

Cine ar putea prelua TELEKOM

Orange, care are deja un parteneriat cu Telekom România prin care oferă acces la reţeaua 4G şi are acces la infrastructura fixă, negociază achiziția afacerii de telefonie fixă a Telekom România, în timp ce RCS & RDS, companie care are deja mai mulţi abonaţi decât Telekom, ar putea lua în vizor preluarea afacerii de telefonie mobilă.

Brand-ul Telekom România este prezent pe piața românească din 2014, după rebranding-ul comun al Romtelecom și Cosmote România. Telekom România este un brand care aparține Deutsche Telekom, una dintre companiile de top la nivel mondial, cu peste 142 milioane de clienți pentru servicii mobile, 31 milioane de linii fixe și peste 17 millioane linii broadband (la 31 decembrie 2013). Grupul oferă produse și servicii fixe, comunicare mobilă, Internet și IPTV pentru consumatori și soluții ICT pentru clienți din mediul de business.

Deutsche Telekom este prezent în aproximativ 50 de țări și are circa 229.000 angajați la nivel mondial. Grupul a generat venituri de 60,1 miliarde euro în anul financiar 2013 — mai mult de jumătate din această valoare în afara Germaniei.

Conform datelor publicate pe pagina operatorului de telefonie, structura acționariatului este următoarea:
 

Structura acţionariatului operaţiunilor mobile

  • Cosmote Mobile Communications S.A. – 69,99999874%
  • Telekom Romania Communications S.A. – 30%
  • Acţionari persoane fizice – 0,00000126%

Structura acţionariatului operaţiunilor fixe

  • OTE International – 54,01%
  • Ministerul pentru Societatea Informationala (MSI) – 45,99%