Medicul legist Dan Mărculescu a explicat cum se va face contraexpertiza internațională cerută în cazul de la Caracal, cum vor fi trasportate fragmentele osoase şi de dinţi găsite în butoiul folosit de Gheorghe Dincă, dar și unde au greșit medicii de la INML. Mai mult, Dan Mărculescu a explicat și de ce el, ca medic legist, nu ar emite un certificat constatator al decesului în acest caz, relatează România TV.

„Aceasta contraexpertiză, în primul rând trebuie să se ridice probele folosite în prima expertiză de către organele abilitate şi să fie, după o prealabilă înţelegere cu instituţia care va face aceste teste, să fie transportate sigilate la instituţia care va face testul. Nu familia umblă cu probele în buzunar. Prin rerezentanţi oficiali ai organelor abilitate, nu merg eu cu probele în buzunar la Universitatea Erasmus din Rotterdam sau în Haga şi le spun, totul trebuie să fie oficial.

Cât durează contraexpertiza? Depinde de cei care le preiau. Pot să aibă taxă de urgenţă, dar nu ştiu, nu m-am izbit de această problemă. Certitudinea este că şi la noi în ţară se lucrează pe os ADN, la Timişoara, la Iaşi şi la Institutul de Criminalistică. Din oase nu au putut să afle nimic, cred că de aici vrea Cumpănaşu să verifice! Cheia este în altă parte, din bâlbâială, s-a spus os coxal, apoi la cartilaj, apoi un dinte şi acum s-a ajuns la 7 dinţi. Ca medic trebuie să fii scurt şi la subiect.”, spune medicul legist Dan Mărculescu.

Întrebat dacă INML poate emite acum un certificat de deces, după raportul final prezentat de DIICOT, medicul a spus: „Eu personal m-aş abţine, eu ca medic legist m-aş abţine. Legea spune că medicul legist poate emite certificatul constatator al decesului după autopsia completă. Rezultatul ADN nu înseamnă autopsie completă.”