În Italia au fost descoperiţi 5 factori genetici legați de cea mai severă formă de Covid-19. Publicat în revista iScience (Cell Press), rezultatul deschide calea pentru noi teste genetice care pot prezice dacă boala va avea, sau nu, un curs serios.

Devine posibilă completarea imaginii cauzelor aflate la originea formelor severe

Cei cinci factori genetici sunt mutații care modifică funcționarea a două gene, numite TMPRSS2 și MX1, și au fost identificați graţie cercetărilor efectuate de grupul Ceinge-Advanced Biotechnologies din Napoli, condus de Mario Capasso și Achille Iolascon, profesori de genetică medicală la Universitatea Federico al II-lea din Napoli. Datorită acestei noi descoperiri, acum devine posibilă completarea imaginii cauzelor aflate la originea formelor severe.

Factorii de risc cunoscuți până acum, și anume vârsta înaintată, sexul masculin și comorbiditățile, nu au explicat pe deplin spectrul larg de manifestări clinice ale bolii cauzate de virusul SarsCoV2. În urmă cu un an, același grup de cercetare a emis ipoteza rolului jucat de factorii genetici în dezvoltarea unei forme mai agresive de Covid-19, notează ANSA.

Confirmarea acestei teorii a sosit acum, după analizarea datelor genetice colectate de la peste 1,7 milioane de cetățeni europeni, accesibile graţie colaborării internaționale cu consorțiul „Covid-19 Host Genetics Initiative”, care include 143 de centre de cercetare din toată lumea.

Teste genetice pentru a prezice care sunt persoanele cu risc crescut de a face forme grave de COVID-19

Din cele 1,7 milioane de date genetice analizate în cercetarea italiană, un milion se referă la persoane sănătoase și peste 7.000, la subiecți pozitivi, spitalizați pentru că au dezvoltat o formă severă a bolii. Analiza genetică a permis identificarea pe cromozomul 21 a caracteristicilor comune cazurilor severe și astfel, depistarea celor cinci mutații legate de forma severă a Covid-19.

„Acest studiu pune bazele dezvoltării de noi teste genetice care ne permit să prezicem care sunt subiecții care au un risc crescut de a dezvolta manifestări clinice severe ale Covid-19”, observă Capasso.

În plus, pentru cercetător, „unul dintre punctele forte al acestui studiu, constă în faptul că am folosit tehnici de calcul create ad-hoc pentru a studia o cantitate atât de mare de date genomice”.

Potrivit lui Iolascon „cele două gene (TMPRSS2 și MX1) găsite cel mai des mutante în grupul pacienților care au contractat o formă severă a bolii, ar putea fi potențiale ținte terapeutice”. La cercetare au colaborat și biologii Immacolata Andolfo, de la Ceinge, și Roberta Russo, cercetător de genetică medicală la Universitatea Federico al II-lea și Ceinge.