Acum, se pare ca 99% din cluburile romanesti dribleaza cu naturalete statul. Daca un club
si-ar angaja fiecare jucator pe contract de munca si ar plati conform legilor toate taxele si impozitele, lucrurile ar fi destul de complicate. De exemplu, la un milion de dolari salarii brute platite anual, angajatorul ar trebui sa plateasca statului 333.000 de dolari, iar jucatorii angajati vor primi in mana aproape 700.000 de dolari. In Romania se aduce in discutie de fiecare data latura sociala si chiar cea pasionala a fotbalului. Oamenii merg la stadion, copiii fac sport in loc sa se drogheze. Nu putem sanctiona o echipa cu traditie, pentru ca atacam fundamentele unei intregi natiuni. In tari cu o traditie mult mai puternica decat a Romaniei, astfel de argumente nu au rezistat in fata strictetii Fiscului. Fiorentina, de exemplu, una dintre echipele cu o traditie demna de invidiat, din Italia, a fost retrogradata fara nici un fel de probleme din cauza problemelor financiare, desi terminase campionatul in primele cinci pozitii.


Pentru toate aceste modalitati de inselare a statului, seful ANAF, Sebastian Bodu, crede ca a gasit rezolvarea. Va dovedi ca proprietarii si administratorii cluburilor de fotbal au determinat falimentul companiilor cu datorii la stat, ca fotbalistii mutati dintr-un loc in altul le aduc in continuare profit si-i va obliga pe patronii fotbalului romanesc sa plateasca din propriile averi datoriile cluburilor.



Becali: “Pe Bodu sa-l lase liber, dar sa-l dea afara”

Investitorul din Pipera vrea sa se razboiasca cu cine i-a dat ordin lui Sebastian Bodu



Capital: Opinia publica din Romania a fost martorul unei rafuieli dintre stat si un om de afaceri. Ce ar trebui sa intelegem din asta. Are ceva cu dumneavoastra Sebastian Bodu, in mod special, e o comanda politica sau a venit momentul sa platiti datoriile?


Gigi Becali: Bodu este fara discernamant! Nu-si da seama ce spune. Nu stie nici o lege. Nu stie sa faca un TVA de 18 la suta (TVA este de 19 la suta), cand regula de trei simpla se invata in clasa a cincea. Nu stiu cine i-a dat lui ordinul, eu cu ala vreau sa ma razboiesc. Nu cred ca presedintele tarii putea sa faca o asa mare greseala. Insa daca nu-l da afara, inseamna ca el l-a pus. Joi, Bodu m-a chemat la el, inseamna ca nu are nimic cu mine sau are, dar nu poate. A zis: “Pacat dom’le”, am discutat, am dat mana cu el, dar nu am incredere in asemenea oameni. Chiar i-am zis: “pe altul nu gaseai sa devii erou national. M-ai gasit pe mine ca sa te distrugi.” Nu stiu daca s-a mai linistit, daca ma scoate dator poate dau si eu Ministerul de Finante in judecata si le cer zece milioane de euro, ca-i iau repede.

Capital: Cat de tare a lovit acest scandal in afacerile lui Gigi Becali?


Becali: M-au sunat niste investitori cu care fac afaceri de milioane de euro si mi-au spus ca aproape toata Europa a difuzat aceasta stire. Bodu nu a avut nici un proces-verbal. Doar a zis ca imi sechestreaza averea. Nici la ora asta nu are un proces-verbal sau o decizie. Iar in lege scrie clar: “Neglijenta in serviciu a unui functionar public, atunci cand se produce o tulburare a unei unitati, se pedepseste cu inchisoare de la o luna la doi ani sau amenda.” Insa asta e prea putin. Ar trebui sa-i dea lui Bodu de la sase luni la cinci ani. Insa dupa aia il iert eu, retrag plangerea, pentru ca nu ma intereseaza sa fie condamnat, ci doar sa nu mai fie in fruntea Fiscului. Asta ar fi cea mai potrivita pedeapsa pentru el. Apoi le spun eu, lasati-l liber, dar dati-l afara.

Capital: Care este valoarea de piata a Stelei?


Becali: Zece milioane de euro (rade). Ce sunt prost sa mai spun ceva sa vina apoi Bodu si sa ma execute pe motiv ca Steaua valoreaza nu stiu cat?


Capital: De ce nu s-a dus si la echipa lui Copos (Rapid n.r.) si s-a luptat doar cu Gigi Becali ? La fel de interesant este ca actionarii de la Dinamo Bucuresti au tacut malc in aceasta perioada.


Becali: La intrebarea asta sa raspunda domnul Bodu. Copos e baiat destept, ii face pe astia din Guvern. La Dinamo nu ma bag, e treaba lor. Sa fie sanatosi, dar parca nu e corect sa te iei de unul si sa nu ii mai bagi pe ceilalti in seama.

Capital: E Gigi Becali un fel de Hodorkovski de la Bucuresti sau Al Capone in razboi cu Fiscul?


Becali: Gigi Becali este Dumnezeu de la Steaua. Ce Al Capone, astea sunt povesti. Sa va spun ceva: Am fost la ANAF si am inregistrat niste cereri la care vreau un raspuns. I-am cerut domnului presedinte Bodu sa mi se comunice o decizie in baza careia sa mi se spuna pentru ce sunt dator, de ce sunt dator, iar daca sunt, sa-mi spuna suma. Apoi, in baza Codului de procedura fiscala, sa se puna o garantie bancara, o polita imobiliara sau bilet la ordin pentru suma de sapte milioane de euro sau cat insumeaza datoria. Sa mi se ridice sechestrul, iar daca judecatorul va spune ca datoria e a mea, atunci se va executa garantia bancara, banii din contul meu si voi plati.

Capital: Nu era mai bine daca taceati din gura la faza cu trecerea clubului in proprietatea nepotilor ? Sunt sute de oameni de afaceri in Romania care fac milioane de dolari si nu aude lumea de ei.


Becali: Eu n-am sa tac nici in mormant. Dar il anunt ceva pe Bodu: daca nu mi se comunica suma si decizia pentru care mi s-a pus sechestru pe bunuri, voi face plangere penala. In Codul penal, articolele 246-249 reglementeaza aceste lucruri si se refera la “abuzul in serviciu prin ingradirea drepturilor cetatenilor si crearea unor situatii de inferioritate. Abuzul in serviciu contra interesului public si a persoanelor duce la pedepsirea functionarului public cu inchisoare de la sase luni la trei ani.

Este si abuz in serviciu in forma calificata ce se pedepseste cu inchisoare de la 5 la 15 ani. Ce a facut el este deosebit de grav. Au ajuns sa ma incurajeze copiii: “Lasa tata, ca ne mutam la un apartament si ne facem noi apoi alta casa”.

Capital: Care este valoarea impozitelor platite anul acesta de catre Steaua si Becali personal?


Becali: Am platit impozite mai mari de 30 de miliarde de lei (lei vechi). Noi suntem cu platile la zi. Sa verifice Bodu si sa spuna ca avem vreo datorie. O mananc eu in fata televiziunilor.



Bodu: “I-as face un compliment daca l-as compara cu Al Capone”

Presedintele ANAF spune ca ordinul de instituire a sechestrului ii apartine in totalitate



Suntem convinsi ca daca pana mai acum o saptamana nu stiati ce este ANAF si cine este Bodu, acum sunteti pus la curent. Prin acest interviu vrem sa “aprofundam” toate laturile conflictului Bodu-Becali si sa va ajutam sa va faceti o imagine completa.

Capital: Are ceva Gigi Becali cu presedintele ANAF? Dar Sebastian Bodu cu el?


Sebastian Bodu: Eu nu am nimic cu Gigi Becali! Dar am vazut ca el are cu mine!

Capital: Decizia de punere a sechestrului pe averea lui Becali ati luat-o dumneavoastra personal sau a fost o comanda politica a locatarului de la Palatul Cotroceni, asa cum v-a acuzat Becali?


Bodu: Am fost influentat doar de Becali si atat. De faptul ca a facut publica instrainarea actiunilor de la clubul Steaua. E drept ca sediul ANAF este relativ aproape de Palatul Cotroceni, dar nici chiar asa! Eu stiu ca presedintele se ocupa de politica executiva, ma rog, are alte atributii, nu se ocupa de sechestre!

Capital: De ce nu ati aplicat aceleasi masuri si pentru celelalte cluburi de fotbal – Rapid, Dinamo? De ce ati ales sa va razboiti cu Gigi Becali?


Bodu: Sa ne intelegem. Nu am nimic cu Steaua si nici cu celelalte cluburi de fotbal. De altfel, eu nu am pus sechestru pe Steaua, ci pe averea personala a lui Becali. I-am pus un sechestru asigurator, pentru ca a iesit si a declarat ca vrea sa instraineze actiunile. In ceea ce priveste celelalte cluburi, procedura este in curs si termenul limita pe care l-am dat pentru achitarea datoriilor ramane valabil.


Capital: Care e valoarea impozitelor platite de Becali?


Bodu: Pai, sa va spun eu ce impozite a platit! Becali a platit impozite in masura in care pe cartea de munca a unui jucator de la echipa Steaua figurau trei milioane de lei. A eludat legea pe fata!

Capital: Daca nu ar fi anuntat ca doreste sa transfere actiunile, ati mai fi apelat la instituirea sechestrului?


Bodu: Da, dar nu i-as mai fi pus sechestru asigurator, i-as fi pus direct sechestru executoriu. Aici as mai vrea sa va spun ceva: nu este o problema daca isi instraineaza averea, pentru ca exista instrumente judiciare prin care o putem recupera. Putem dovedi ca este vorba despre o instrainare frauduloasa si recupera bunurile conform dreptului comun. Acesta spune ca orice vanzare facuta pe preturi ridicole este fictiva. Remediul este sa faci in asa fel incat actul sa fie lipsit de efecte fata de creditor. Apoi, putem face si recurs, nu? Exista si cai de atac. Eu am inregistrat sechestrul in arhiva electronica de garantii reale mobiliare si la Registrul Comertului. Gigi Becali a inscris cererea de inregistrare a mentiunii de cesionare a actiunilor la Registru. Doar ca actul pe care l-am trimis eu a fost inscris si la arhiva electronica de garantii mobiliare. Or, in publicitatea sechestrului, ca act juridic, primeaza cel inscris la arhiva.

Capital: Poate fi Gigi Becali considerat un Hodorkovski sau un Al Capone al Romaniei?


Bodu: Este doar o persoana care s-a crezut mai presus de lege. I-as face un compliment daca l-as compara cu Al Capone! Este doar una dintre numeroasele persoane care au eludat legea.

Capital: Ati lucrat ca la carte in actiunile derulate? Aveti ceva sa va reprosati?


Bodu: Am lucrat conform legii. Actele mele sunt legale. Nimeni nu poate insa sa garanteze ca vom avea castig de cauza in fata instantei. Orice poate fi atacat pe lumea asta. Orice decizie este lasata la lumina si intelepciunea judecatorului.

Capital: De ce nu v-ati sesizat cand Becali platea jucatorii cu bani cash? Sunt de notorietate scenele cand Becali isi platea jucatorii cu banii la vedere sau cand se plimba prin delegatii cu punga plina cu bani.


Bodu: De acord, acolo a fost un atac la lege si la bunul-simt. Ce pot sa va spun, le facem si noi pe rand. Avem o capacitate administrativa asa cum o avem, facem si noi ce putem.

Capital: Ati facut o evaluare? Puteti sa ne spuneti care e valoarea de piata a clubului Steaua?


Bodu: Cred ca pe undeva pe la 100 de milioane de euro.

Capital: Intentionati sa ii executati si vila din Pipera si Maybach-ul?


Bodu: Nu cred ca este nevoie. Pot sa scot banii din terenuri, din bunurile ce sunt acum sub sechestru. Nu am pus sechestru nici pe Maybach, nici pe casa, pentru ca ne vom recupera banii doar din bunurile sechestrate. Nu am poprit conturile, pentru ca Becali nu isi tine banii in conturi.



Capital: Care sunt urmatorii pasi in “cazul” Becali si care sunt urmatorii oameni de afaceri luati in vizor?


Bodu: Transformarea sechestrului asigurator in sechestru executoriu. Asta, dupa ce vom emite decizia de impunere, ca urmare a faptului ca a provocat insolventa firmei AS Steaua. In ceea ce priveste problema cu luatul oamenilor de afaceri in vizor… nu am nimic cu nimeni. Legea este aceeasi pentru toata lumea. Cei care nu-si platesc datoriile sa fie, deci, pe faza!



Cine sunt precursorii sau scurt istoric



Viorel Popa,

patronul grupului Cibela

In anul 2000, arestarea patronului Cibela, Viorel Popa, si instituirea unui sechestru asupra firmelor sale a facut ceva valva. Autoritatile l-au dat in urmarire generala prin Interpol pe Viorel Popa, in baza unui mandat emis de procurori brasoveni. In aprilie, AVAB a instituit si a aplicat sechestru asiguratoriu asupra tuturor activelor SC Poiana Cibela SA, pentru recuperarea unui credit contractat de catre firma la Banca Agricola, in valoare de 72 de miliarde de lei, credit nerambursat.





Viorel Catarama,

patronul Elvila

APAPS a devenit in 2002 proprietarul unui sediu luxos si elegant obtinut prin executarea silita a omului de afaceri Viorel Catarama. In anul 2001, valoarea creditelor nereturnate de Viorel Catarama bancii Bancorex se ridica la 17 milioane de dolari. I s-a compensat datoria, prin executarea blocului Elvila. Gurile rele au insinuat atunci ca valoarea blocului Elvila nu se ridica, insa, la valoarea creditelor restante.



Alexandru Crisan,

Patronul Urex Rovinari

In 2004, arestarea lui Alexandru Crisan si punerea sub sechestru a proprietatilor tlui au tinut capul de pagina al multor cotidiene. Mare maestru de sah, Alexandru Crisan a fost acuzat de inselaciune, evaziune fiscala, fals si uz de fals, prejudiciul fiind estimat la peste 300 de miliarde de lei vechi. Primele bunuri sub sechestru valorificate au fost automobilele sale. A incercat sa cumpere Hidromecanica din Brasov, pe care a pierdut-o din cauza nerespectarii contractului cu APAS.




Corneliu Iacubov,

patronul complexului Scandinavia

Proprietatile detinute in Constanta de omul de afaceri Corneliu Iacubov au fost puse sub sechestru la inceputul lui 2005, iar de curand au fost poprite si conturile sale din strainatate.
Ordonanta de punere a sechestrului asiguratoriu a sosit vineri la Constanta, trimisa de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, si a fost aplicata de Inspectoratul de Politie Constanta.




Dumitru Sechelariu,

fostul primar al Bacaului

La finele lui septembrie 2005, imobilul in care locuia Dumitru Sechelariu, precum si terenurile din proprietatea acestuia, au fost puse sub sechestru, in urma cererii procurorilor PNA. Sechestrul este asiguratoriu, in vederea recuperarii prejudiciului stabilit de PNA.

Fostul primar al Bacaului este acuzat de inlesnirea unor schimburi de terenuri in care au fost implicate firmele sale si de obtinerea de avantaje financiare si patrimoniale in folosul sau.

Cine nu e gata, il iau cu lopata

Cluburile de fotbal sunt primele pe note-book-ul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala. Aflate de mai multi ani in razboi cu statul, se pare ca pentru cluburile de fotbal a sosit ziua judecatii. Pentru ca li s-a parut nedrept sa imparta cu statul castigurile din fotbal, patronii cluburilor inventau modalitati de eludare a legii: bani platiti jucatorilor ca donatie, o suma minima pe cartea de munca si restul, prima neimpozabila, sportivii erau angajati ai unei societati, dar erau platiti de alta etc.
La inceputul lunii octombrie, presedintele ANAF, Sebastian Bodu, a anuntat ca gruparile de fotbal trebuie sa plateasca obligatiile restante la buget, in caz contrar urmand sa fie aplicate normele Codului de procedura fiscala si sa raspunda pentru datoriile acumulate.


Doar in ultima saptamana, Fiscul a instituit sechestru sau a realizat popriri de conturi la FC Brasov, echipa patronata de omul de afaceri brasovean Ioan Neculaie, la Unirea Braila si la Gloria Buzau. De asemenea, situatia clubului Universitatea Cluj este verificata de Fisc, pentru a se vedea in ce masura pot fi recuperate datoriile catre stat, in valoare de cinci milioane de lei noi.
In acest moment, 12 din cele 16 cluburi din Divizia A au datorii la stat. Suma totala se ridica la 120 de milioane de euro. Cele mai mari datorii le-au acumulat Steaua – 251 de miliarde lei vechi, Dinamo – 100 de miliarde lei, National – 100 de miliarde si Rapid – 85 de miliarde lei.