Conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), până la ora 18:00, în Bucureşti şi în localităţi din judeţele Ialomiţa, Prahova, Argeş, Giurgiu, Brăila, Dâmboviţa, Teleorman, Buzău, Ilfov şi Călăraşi, se vor semnala depuneri semnificative de polei, mai ales pe conductori, arbori şi obiecte din apropierea solului.

Avertizările de fenomene periculoase imediate (nowcasting) se emit pentru o perioadă de maximum şase ore, precizează ANM.

Reprezentanţii Ministerului Afacerilor Interne, au precizat că,  în contextul condiţiilor meteorologice nefavorabil, instituţia a  forţe de intervenţie şi mijloace pentru a acţiona în sprijinul comunităţilor: ” În condiţiile schimbării vremii, a accentuării precipitaţiilor şi a răcirii accentuate în aproape toate zonele ţării, Ministerul Afacerilor Interne a pregătit aproximativ 5.000 de forţe de intervenţie şi 2.300 de mijloace în sprijinul comunităţilor. Menţionăm că astăzi, între orele 08.00 – 23.00, este în vigoare o atenţionare de Cod galben pentru ploi, lapoviţă şi ninsoare, intensificări ale vântului, răcire accentuată în aproape toate zonele ţării. De asemenea, până luni, 19.03.2018 la ora 12:00 este în vigoare avertizarea de Cod portocaliu pentru cursuri de râuri din judeţele: Arad, Alba, Bistriţa Năsăud, Bihor, Braşov, Cluj, Hunedoara, Maramureş, Sălaj, Sibiu şi Satu Mare”, au precizat reprezentanţii Ministerului Afacerilor Interne (MAI), într-un comunicat de presă.

Freezing rain- Fenomenul meteo periculos apărut duminică în România

Freezing rain sau „ploaie înghețată” este un fenomen meteo care se formează atunci când ploaia întâlnește o suprafață foarte rece și îngheață pe loc.

Ploaia înghețată a dat peste cap orarul de zbor al avioanelor de pe aeroportul Otopeni. Foarte multe curse care au fost amânate la decolare pentru că sistemul de degivrare nu face faţă fenomenelor de afară.
Situaţia se îmbunătățește însă la aeroport, după ce timp de aproape trei ore ploaia îngheţată a împiedicat decolarea avioanelor, fiind afectaţi aproximativ 2.000 de pasageri.

Potrivit directorului de comunicare al Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti, Valentin Iordache, „au fost anulate doar patru zboruri ale unei companii low-cost, restul urmând să fie operate cu întârzieri. În intervalul 12:00-14:45, nu au putut decola 20 de aeronave pentru că s-a format o glazură de gheaţă pe avioane, iar lichidul degivrant nu face faţă acestor fenomene”.

Circulaţia rutieră este închisă pe Autostrada A2, între Bucureşti şi Drajna (km 15+000 – km 105+000) pe ambele sensuri, din cauza poleiului, informează Centrul Infotrafic al Poliţiei Române.

Ca rută ocolitoare, se poate folosi ruta Bucureşti – Fundulea – DN 3 – Lehliu – DN 3A – Drajna.

Drumurile naţionale cu circulaţia oprită ca urmare a fenomenului meteo de ploaie îngheţată care generează apariţia spontană a poleiului sunt DN 21 (Brăila – Drajna), DN 21A (Bărăganu – Ţăndărei), DN 22B (Brăila – Galaţi), DN 2B (Vizireni – Şendreni).

Drumuri naţionale cu circulaţia îngreunată din cauza revărsării unor cursuri de apă şi a inundării părţii carosabile sunt în judeţul Bacău – DN 12B, la ieşirea din localitatea Târgu Ocna către Slănic Moldova, este afectat pe o lungime de 50 m, din cauza fisurilor majore de pe partea carosabilă (diferenţă de nivel de 20-25 cm), în urma infiltrării apei; în judeţul Buzău, pe DN10 Buzău – Braşov, la kilometrul 26+800 de metri, din pricina surpării suprafeţei carosabile în urma unei alunecări de teren; iar în judeţul Vâlcea – pe DN 64, în localitatea Băile Olăneşti, la kilometrul 134, s-a produs o alunecare de teren, iar circulaţia se desfăşoară alternativ, pe un sens.

Circulaţia feroviară este oprită în judeţul Dâmboviţa, pe secţia de cale ferată 904, între staţiile Fieni şi Pietroşiţa, ca urmare a alunecării terasamentului la kilometrul 65+150 de metri.
În judeţul Covasna, pentru a se permite repunerea pe roţi a unei autoutilitare, traficul este blocat pe DN11 Târgu Secuiesc – Braşov, la kilometrul 46. Se va circula deviat pe DN13 Covasna – DJ121.

Meteorologii anunţă, pentru săptămâna viitoare, vreme deosebit de rece, cu temperaturi mai scăzute decât cele normale, iar în mare parte din ţară se vor înregistra precipitaţii. Spre finalul lunii martie se întrevede o încălzire treptată, au precizat reprezentanţii ANM.