Gata, vine prăpădul în România. Specailiștii trag un mare semnal de alarmă cu privire la deprecierea cursului de schimb valutar și spun că prețurile vor sări în aer. Îngrijorarea acestora pleacă de la faptul că euro a atins, vineri, un nou nivel record. Potrivit datelor publicate vineri de BNR, moneda a fost cotată la 4,8492 lei. Ultimul record a fost atins pe 17 martie, când a fost 4,8448 lei. Dolarul a scăzut cu 0,06%, la 4,0915 lei pe unitate. Iar francul elveţian a coborât cu 0,03%, la 4,4940 lei pe unitate, comparativ cu nivelul atins joi, de 4,495 lei.

Consultantul financiar Adrian Bența a făcut o serie de apercieri îngrijorătoare pentru toți românii. El a spus la B1TV, că este posibil ca această evoluție a monedei euro să continue, în contextul în care cererea de produse din import este mare. În opinia sa, deprecierea cursului se va vedea și în prețuri, care vor fi mai mari.

„Trebuie să fim foarte atenți la finanțele personale, pentru că cei care au rate la bănci exprimate în euro, vor plăti mai mult. La fel cei care au contractat servicii de utilități exprimate în euro, cum ar fi abonamentele la telefon. Pe termen mediu și lung, cu siguranță această depreciere a cursului de schimb se va transfera către consumatorul final, adică prețuri mai mari”, a comentat Adrian Bența, la B1 TV.

El a vorbit și despre posibilitatea ca deprecierea leului să continue.

„Probabil da, într-adevăr, e posibilă o depreciere a leului. Depinde de intervenția Băncii Naționale. Să nu uităm că încă de la începutul anului se estima că leul va atinge un 4,90. Unii economiști spuneau chiar 5 lei. Deci tendința este normală datorită consumului unor bunuri provenite în mare parte din import. Atunci când ai o cerere mare de bunuri de import ai și cerere de valută, ca să plătești acele bunuri. Cu alte cuvinte, valuta este o marfă și cu cât cererea e mai mare și deprecierea este mai mare”, a spus analistul.

În opinia sa, cauzele acestei evoluții a cursului sunt legate de cererea de consum.

„Balanța de plăți este una deficitară. Avem un dezechilibru al macrobalanței comerciale și cred că principala cauză e această cerere de consumare a unor bunuri din import în această perioadă”, a punctat Adrian Bența.