Informaţia că stocurile obligatorii de gaze sunt deja constituite mai înainte chiar de 1 septembrie, cu peste două luni înainte de termenul – limită, este prezentată de preşedintele ANRE, Niculae Havrileţ, care precizează, de asemenea, că stocurile constituite anul acesta au fost, în medie, cu 25% mai mari decât anul trecut.

„Vom ajunge la o cantitate totală de 2,3 -2,4 miliarde de metri cubi în depozite, poate chiar mai mult, la cum decurge programul acum. Se stochează 8-10 milioane de metri cubi pe zi pentru încă 60 de zile“, spune Havrileţ. La cantitatea prognozată a se afla în depozite la sfârşitul ciclului de injecţie, depozitele României vor fi pline în proporţie de peste 75% (cantitatea totală disponibilă este de circa 2,8 miliarde de metri cubi), adică semnificativ peste anul trecut, când stocurile au acoperit doar două treimi din total.

Virgil Metea, directorul Romgaz, afirmă că, exclusiv în depozitele pe care le administrează, există 1,55 miliarde de metri cubi de gaze, din care o treime sunt gazele stocate de companie. În România,  Romgaz deţine patru depozite majore de înmagazinare a gazelor, Bilciureşti, Sărmăşel, Urziceni şi Gherceşti, iar ENGIE operează Depomureş. Din datele prezentate de Metea, rezultă că, în Depomureş, există acum 250 de milioane de metri cubi de gaze.

Consum mic

În afară de Romgaz, nu cunoaştem cantităţile celorlalte firme care stochează. Preşedintele ANRE a precizat că nu ştie cât revine producătorilor Romgaz şi Petrom şi cât furnizorilor, atât de pe piaţa reglementată cât şi de pe cea concurenţială. „Sunt furnizori care înmagazinează mai mult decât e obligaţia, iar alţii dimpotrivă. La 1 noiembrie, tragem linie şi verificăm fiecare furnizor“, arată Havrileţ. Aşadar, şeful ANRE spune că producătorii sunt în grafic cu stocurile, doar unii furnizori mai au până să îşi îndeplinească obligaţiile. 

Cea mai mare parte din înmagazinări, strict ca entitate in­di­viduală, au fost făcute aşadar de Romgaz, ca, de altfel, şi în iarna trecută, şi pe seama companiei de stat se va baza sistemul termoenergetic pe bază de gaze la iarnă. Astfel, Romgaz stochează cu mult mai mult decât i-a fost impus prin reglementări, pentru că este companie de stat şi singura prin care autorităţile se pot asigura că nu vor fi probleme în alimentarea cu gaze la iarnă. Dar mai există un motiv pentru care Romgaz stochează mult: lipsa unor consumuri semnificative pe toată perioada sezonului cald.

 

Adică, nu prea sunt clienţi pentru marfa companiei. În acest sens, Romgaz stochează acum ca să vândă la iarnă, când cererea e mare şi preţurile mai bune. 

Până în urmă cu câţiva ani, consumurile mici de gaze din zona populaţiei şi a termocentralelor erau suplinite de industria îngrăşămintelor, intensivă în gaz în proporţie de 75%. Cu precădere de cele şase combinate din grupul InterAgro, care acum sunt închise. Prin urmare, producătorii au acum mai multe gaze disponibile decât cerere. 
Joc de piaţă

Compania de stat Romgaz este singura care şi-a şi asumat un program lunar al înmagazinărilor, pe care deja l-a depăşit. Restul firmelor abilitate şi obligate să facă stocuri – Petrom, ENGIE, E.ON – au făcut doar cerere de stocare doar pentru capacitatea agregată, fără a-şi asuma un program lunar. Aparent, aceste firme nu se grăbesc să îşi facă stocurile, probabil dorind să urmărească evoluţia preţurilor de piaţă în perioada rămasă până la sfârşitul. Spre exemplu, la jumătatea anului,  Petrom înmagazinase mai puţin de o treime din cât avea obligaţia să o facă, însă Mariana Gheorghe, directorul com­paniei, a afirmat că, fără nicio problemă, cantităţile impuse vor fi stocate în perioada rămasă până la 31 octombrie.

Titularii licențelor de furnizare a gazelor naturale au obligația de a stoca pentru iarnă o cantitate totală de 18,6 milioane de MWh (1,75 miliarde de metri cubi), potrivit unui ordin al ANRE. Din cantitatea totală, cea mai mare parte, respectiv 760 milioane mc, va merge către consumul clienților casnici. O cantitate de 660 milioane mc este destinată clienților non-casnici, iar 320 milioane mc vor fi utilizați în termocentralele producătoare de agent termic.
Cele mai mari obligații de înmagazinare le au furnizorii de gaze pentru clienții casnici, respectiv Engie România, cu 546 milioane mc), și E.ON Energie, cu 452 milioane mc. Urmează producătorii interni, respectiv Romgaz, care trebuie să stocheze 292 milioane metri cubi), și OMV Petrom, cu 188 milioane metri cubi.