Dacă vânzările de PC-uri ar putea ajunge la aproape 400 de milioane de unități, Deloitte estimează că vânzările combinate de telefoane ‘smart’, tablete și netbook-uri vor depăși 400 de milioane de unități.

Până la sfârșitul lui 2011, niciun sistem de operare instalat pe aceste dispozitive nu va acumula o cotă de piață dominantă. Unele vor ajunge la peste 5%, dar niciun jucător individual nu va deveni standardul de facto, așa cum s-a întâmplat pe alte segmente ale pieței de computere.

Companiile adoptă tabletele, care nu mai sunt simple jucării

Peste un sfert dintre computerele tip tabletă vor fi achiziționate de companii. Chiar dacă unii analiști le consideră jucării destinate consumului de media și consumatorilor de masă, peste zece milioane de tablete vor fi achiziționate în 2011 de către companii. Acest volum este de așteptat să crească în 2012 și în anii care vor urma.

Hidrogenul face un pas înainte: sursa alternativă la energia alternativă

Deloitte preconizează că hidrogenul va avea un succes senzațional în 2011. Cu toate astea, succesul nu va veni pe piața auto, așa cum era de așteptat, ci pe piața altor aplicații, precum generarea de energie curată în regim standby pentru industria telecom sau pentru stivuitoarele de interior, unde densitatea energiei generate de hidrogen și beneficiile de mediu contrabalansează restricțiile actuale impuse de costuri ridicate și lipsa unei infrastructuri de alimentare.

Jocurile intră online, iar audiența crește

Deloitte preconizează că în 2011 industria globală de computere și jocuri video va continua să crească, însă în baza unor surse de venit mai diversificate. Industria mizează pe venituri din vânzarea de software de 52 miliarde de dolari, anul acesta, cu 6% peste nivelul de anul trecut, în timp ce segmentul hardware se așteaptă la 13 miliarde de dolari, cu 19% mai puțin.

Migrarea ieftină spre 4G: vor opta în schimb operatorii pentru 3.5 G?

Implementarea rețelelor wireless de nouă generație – Long Term Evolution (LTE) – ar putea să nu se ridice la nivelul așteptărilor industriei. Acest lucru este determinat de viabilitatea susținută a celor mai recente tehnologii wireless 3G, cum este High Speed Packet Access (HSPA+), și a dispozitivelor care funcționează în acest regim. Deloitte preconizează că mai puțin de 30 de operatori LTE din șase țări vor oferi servicii comerciale de acest fel până la sfârșitul anului (130 de operatori derulau teste pe această tehnologie la sfârșitul lui 2010).

Volumul datelor încărcate sau descărcate pe dispozitive portabile prin intermediul rețelelor publice Wi-FI va crește într-un ritm mai rapid (25 – 50%) decât cel înregistrat în rețelele celulare în bandă largă. Cea mai mare parte a acestei creșteri va fi reprezentată de fișiere video; este posibil ca tehnologia Wi-Fi să devină rețeaua implicită pentru aplicațiile video.  Deloitte estimează că în acest an, 25% dintre marii retaileri nord-americani vor oferi clienților acces Wi-Fi gratuit în magazinele lor. În 2012, procentul ar trebui să crească pe acest continent, urmând să se extindă și în restul lumii.

Convorbirile video: în continuare, consum de nișă

În 2011, conversațiile video vor fi mai ieftine, de o calitate mai bună și mult mai accesibile decât până acum. Utilizarea acestui serviciu va crește susținut. Cu toate acestea, marea majoritatea a convorbirilor – atât pentru utilizatorii de business, cât și pentru cei individuali, în rețele fixe sau mobile – vor fi în continuarea de voce. Cea mai mare parte a celor care vor dori să își vadă interlocutorul vor opta pentru întâlniri față în față, în locul unei video-conferințe.