În urma unui control al Curții de Conturi s-a descoperit că președintele Autorității Naționale Sanitar-Veterinare și pentru Siguranță Alimentelor (ANSVSA), Robert Chioveanu, și-ar fi decontat ilegal mai multe facturi de cazare la diverse hoteluri. Conform raportului întocmit, acesta a stat la un hotel în București, deși are o locuință în Capitală. De asemenea, și-a decontat două weekenduri la mare ca deplasări în interes de serviciu, scrie Digi24.

Astfel, Robert Chioveanu ar fi produs ANSVSA un prejudiciu de 20.000 de lei. Din această sumă, el a fi achitat de bunăvoie doar 16.000 de lei. Restul banilor nu au fost recuperați, deoarece încă se mai așteaptă clarificări.

Concret, la numirea sa în funcție în 2019, Robert Chioveanu a cerut de la RAPPS o locuință de serviciu, în contextul în care deține un apartament în Capitală. Deși cererea i-a fost respinsă, acesta a decis să locuiască într-un hotel de lângă ANSVSA pentru care a cheltuit facturi de cazare de 16.000 de lei în perioada ianuarie – iunie 2020. Această sumă ar fi fost decontată ilegal spun inspectorii Curții de Conturi. Pentru a nu răspunde penal, acesta a achitat suma.

Nu a putut explica vizitele sale în interes de serviciu

De asemenea, inspectorii Curții de conturi au mai descoperit că președintele ANSVSA a petrecut două weekenduri prelungite la mare, pentru care ar fi decontat încă 3.210 lei, la fel ilegal. Inspectorii spun în raportul lor că vizita de lucru a președintelui ANSVSA a început vineri după-amiaza, la ora 15:00, când ziua de lucru în ANSVSA se încheie, și ar fi continuat sâmbătă, duminică și în zilele de Rusalii sau de 1 iunie, zile nelucrătoare.

Întrebat de sursa citată cum explică aceste deconturi, Robert Chioveanu a declarat că acțiunile angajaților ANSVSA se desfășoară pe parcursul întregului an, indiferent dacă este weekend sau sunt zile libere.

„Menționăm că, prin specificul activității – sănătatea și protecția animalelor și siguranța alimentelor – acțiunile întreprinse de angajații ANSVSA de la nivel central și teritorial se desfășoară pe tot parcursul anului, indiferent dacă este vorba de weekend sau de zile libere legale. Toate deconturile la care faceți referire s-au efectuat cu avizul directorului Direcției economice, pentru angajament, legalitate, oportunitate și plată, cu respectarea prevederilor legale și a procedurilor în vigoare”.

Cu toate acestea, inspectorii Curții de Conturi notează în raportul lor că președintele ANSVSA nu a putut explica interesul vizitelor sale în cele două weekenduri.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea