Declaraţii controversate la adresa românilor şi bulgarilor vin din Germania. Mai exact, este vorba despre premierul landului Renania de Nord-Westfalia, care dă vina pe muncitorii din aceste două ţări pentru noile focare de coronavirus din această regiune şi nu pe măsurile de relaxare adoptate.

Reacţia oficialului german vine după ce un focar de coronavirus a izbucnit la un abator din landul Renania de Nord-Westfalia. 400 de muncitori angajaţi acolo au fost depistaţi pozitiv cu COVID-19, activitatea unităţii fiind suspendată, iar şcolile din zonă închise.

Nu este un caz singular în Germania: sute de angajaţi ai abatoarelor din această ţară s-au îmbolnăvit până acum, ceea ce a provocat şi un val de proteste ale sindicatelor din domeniu.

Ce a spus Armin Laschet despre muncitorii veniţi din România şi Bulgaria

Premierul landului Renania de Nord-Westfalia, Armin Laschet, a fost întrebat de către jurnalişti „Ce spune acest focar despre măsurile de relaxare de până acum?”

Răspunsul oficialului german a fost ţintit către muncitorii români şi bulgari: „Asta nu spune nimic despre relaxare, pentru că virusul a fost adus de români și bulgari. Așa se va întâmpla peste tot. Avem peste tot în Germania măsuri (de relaxare – n.red.) similare. Am avut cazuri de infectare pe o plantație de sparanghel din Bavaria acum câteva săptămâni, am avut cazul abatorului Coesfeld. Toate acestea nu sunt cauzate de relaxare, ci de condițiile în care sunt cazați și în care muncesc angajații”, scrie digi24.ro.

Informări MAE privind focarele de coronavirus din Germania

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis, miercuri, că 85 de cetăţeni români care lucrează la o fermă din Bavaria au fost testaţi ca infectaţi cu noul coronavirus în perioada 28 mai – 11 iunie, fiind asimptomatici, şi în prezent se află în carantină.

Toate costurile referitoare la cazare şi hrană pe durata carantinei sunt suportate de către angajator, care acordă şi o sumă zilnică de 50 de euro fiecărei persoane, precizează MAE. De asemenea, alţi 19 lucrători români, testaţi pozitiv la sfârşitul lunii mai, au încheiat perioada de carantină, au avut două teste negative şi au revenit deja în ţară. Totodată, în cazul în care cetăţenii români care au fost testaţi pozitiv cu COVID-19 îşi vor exprima dorinţa de a reveni în ţară, angajatorul va întreprinde demersurile necesare după expirarea perioadei de carantină şi retestare.

Tot miercuri, Ministerul de Externe a informat că 37 de cetăţeni români din localitatea germană Magdeburg au fost confirmaţi ca infectaţi cu SARS-CoV-2, iar un român a murit, din cauza complicaţiilor COVID-19. MAE precizează că, potrivit datelor comunicate de către autorităţile locale, au fost confirmate 38 de cazuri de infectare în rândul cetăţenilor români: 36 de cetăţeni români prezintă simptome uşoare, un cetăţean este internat, acordându-i-se tratament medical specific, iar o altă persoană a decedat la spital, în urma complicaţiilor, notează Agerpres.