Această intenție a Băncii Naționale a Ungariei vine după o inițiativă care viza conversia creditelor în valută, în special cele în franci elvețieni, în împrumuturi în forinți. Comparativ cu această măsură, participarea oamenilor la schema privind o rată fixă a dobânzii va fi una voluntară.

Noul program urmărește creditele ipotecare cu dobândă variabilă emise înainte de 1 februarie 2015, cu o durată de cel puțin 10 ani, care afectează cel puțin 130.000 de debitori.

Noua măsură este legată de mai multe inițiative lansate de guvernatorul NBH, Gyorgy Matolcsy, un aliat al premierului Viktor Orban, pentru a reduce expunerea la volatilitatea pieței financiare și a întări stabilitatea financiară.

„Banca centrală se aşteaptă ca băncile să comunice riscurile creditelor cu dobândă variabilă şi să prezinte cel puţin două opţiuni de trecere la credite cu dobândă fixă. După ce se vor familiariza cu riscurile şi opţiunile pentru modificarea contractelor lor, va fi la latitudinea debitorilor să decidă dacă vor profita de opţiunile oferite”, a informat NBH.

Laszlo Windisch, viceguvernatorul Băncii Naționale a Ungariei, a transmis în urmă cu o săptămână că programul va fi lansat în primăvară, dar nu a mai oferit și alte detalii.

Majoritatea băncilor din Ungaria sunt grupul local OTP Bank și divizile locale ale băncilor KBC Groep, Erste Group Bank, Raiffeisen, UniCredit și Intensa SanPaolo, potrivit Economica.ro.