„Concret, Uniunea Europeană va interzice începând din anul 2021 anumite produse de plastic de unică folosinţă, care acum reprezintă 70% din totalul deşeurilor din oceanele lumii, care ameninţă continuu viaţa animalelor marine.

Potrivit actelor normative, produsele care vor fi interzise în câţiva ani sunt beţişoare de urechi, farfuriile, tacâmurile şi farfuriile din plastic, paiele, beţişoarele de amestecat lichide şi pungile de unică folosinţă.

Totodată, va fi interzise şi oxo-plasticul (plastic cu aditivi artificiali non-degradabili) şi anumite materiale din polistiren folosite la cutiile pentru împachetarea mâncării de tip fast-food”, potrivit Adevărul.ro.

Experţii pentru protecţia mediul recomandă folosirea produselor refolosibile, care nu poluează mediul (ecofriendly), precum pungi din pânză sau rafie, paie din oţel inoxidabil, farfurii şi tacâmuri din lemn sau bambus. 

Poluarea cu deşeuri din plastic va trebui redusă cu până la 50% până în 2025 şi cu 80% până în 2030. De asemenea, datele oferite de Parlamentul European precizează că un chiştoc de ţigară poate polua între 500 şi 1.000 de litri de apă, iar atunci când este aruncat în natură are nevoie, în unele cazuri, de 12 ani pentru a se dezintegra. 

În plus, măsurile Uniunii Europene fac referire şi la plasele de pescuit, care sunt o mare problemă pentru animalele marine şi reprezintă 27% din deşeurile găsite pe plajele din Europa. Decizia Parlamentului European arată că, până în 2025, cel puţin 50% din plasele de pescuit abandonate ar trebui colectate, iar cel puţin 15% din ele ar trebui reciclate.