Germania a luat o decizie de lultim moment la finalul acestei săptămâni. Mai exact, potrivit ultimelor informații transmise de Institutul german de boli infecţioase Robert Koch (RKI), țara a clasat întreaga Franţă, inclusiv teritoriile de peste mări, ca zonă cu ”risc ridicat” de infectare cu coronavirus, informează AFP, citată de Agerpres.

De menționat este faptul că, includerea Franţei în această categorie duce la  controale cel puţin aleatorii la frontiere, iar majoritatea persoanelor care vin din Franţa intră într-o perioadă de carantină la sosire şi trebuie să prezinte un test negativ de COVID-19 efectuat cu cel mult 48 de ore înainte.

Departamentul de frontieră din Mosella a fost până în prezent singurul teritoriu francez care a fost clasat de Germania ca zonă cu ”risc ridicat” din cauza unei răspândiri extinse a tulpinelor de COVID-19.

Încă de joi seară, cancelarul Angela Merkel anunța că se pregăteşte să claseze Franţa într-o zonă cu ”risc ridicat”. Ea preciza că în funcție de rata de incidență, trebuie luată o decizie.

”Când analizăm ratele de incidenţă, este pur şi simplu o necesitate (…), un proces practic automat”, a declarat cancelarul german la o conferinţă de presă la Berlin.

Coronavirusul în Germania

Trebuie menționat și faptul că ratele de incidenţă, care măsoară numărul de infecţii la 100.000 de locuitori în ultimele 7 zile, depăşesc în numeroase departamente franceze pragul de 200. În Germania spre exemplu, rata de incidenţă s-a situat vineri la aproximativ 119 ca medie naţională.

Totuși, Angela Merkel a ma menționat că este posibil ca Franța să beneficieze cel mai probabil de un tratament preferenţial, doar cu controale aleatorii şi nesistematice.

De cealaltă parte, secretarul de stat francez pentru Afaceri europene, Clément Beaune, „negociază relaxarea termenilor (unei astfel de decizii) pentru a evita închiderea frontierei”, au declarat surse din anturajul său.

În ciuda negocierilor, îngrijorările cresc. Astfel, deputaţi francezi şi germani au cerut joi să se ”convoace cât mai curând posibil (…) o reuniune extraordinară a Comitetului franco-german pentru cooperare transfrontalieră”, ca urmare a înăspririi avute în vedere a ”normelor restrictive în zona transfrontalieră dintre Franţa şi Germania”.