S-a făcur dreptate pentru familia lui George Floyd, a fost unul dintre mesajele rostite de avocatul familiei celui care a fost omorât în SUA. Fostul polițist Derek Chauvin, acuzat de uciderea lui George Floyd, a fost găsit vinovat. Acest lucru s-a întâmplat după ce jurații au deliberat vreme de 10 ore pe parcursul a două zile.

Decizia a fost dată după mai multe săptămâni de tensiuni și un proces extrem de complicat. Chauvin a fost găsit vinovat pentru toate capetele de acuzare. Polițistul a fost încătușat chiar în sala de judecată. Sentința sa urmează să fie stabilită în săptămânile care urmează, însă conform legislației și codului penal în vigoare în statul Minnesota, Chauvin ar putea să primească o sentință de 40 de ani de închisoare maximum și 12 ani și jumătate minimum.

Verdictul în cazul lui George Floyd are implicații importante

„S-a făcut dreptate, astăzi, pentru familia lui George Floyd și pentru comunitatea de aici, din Minneapolis. Este dreptate câștigată cu durere. Verdictul de astăzi are implicații importante nu doar pentru acest oraș, ci și pentru țară și pentru lume. Dreptatea pentru oamenii de culoare din SUA înseamnă dreptate pentru toată America. Acest caz reprezintă un punct de cotitură pentru responsabilizarea poliției și trimite un mesaj clar care sper să fie auzit în fiecare oraș și fiecare stat”, a spus avocatul familiei Floyd.

Oamenii care s-au strâns în apropierea tribunalului din Minneapolis, locul în care a fost citit verdictul, a izbucnit în urale și aplauze. Acest momonet s-a petrecut chiar în clipa în care judecătorul a citit verdictul „vinovat” pentru cele trei capete de acuzare.

Ce s-a decis în cazul fostului polițist Derek Chauvin

Juraţii Tribunalului din comitatul Hennepin au stabilit că fostul agent de poliţie Derek Chauvin este vinovat de omor neintenţionat de gradul doi, omor de gradul trei şi omor prin imprudenţă de gradul doi, informează CNN. Sentinţa maximă pentru omor neintenţionat de gradul doi este de cel mult 40 de ani, cea pentru omor de gradul trei este de cel mult 25 de ani, iar pedeapsa pentru omor prin imprudenţă de gradul doi este de zece ani de închisoare şi/sau amendă penală de 20.000 de dolari.

Moartea bărbatului de culoare în vârstă de 46 de ani a generat protestele Black Lives Matter în întreaga țară și în lume. O filmare apărută ulterior arată că trei polițiști, nu unul, stăteau cu genunchii pe George Floyd, bărbatul afro-american pe care îl trântiseră la pământ.

Sursa: Wikimedia