Banca Centrală a Turciei a majorat semnificativ dobânda de bază, de la 17,75% la 24%, pentru a ţine sub control deprecierea lirei, transmit Financial Times şi Reuters.

După anunţarea deciziei, lira turcească s-a apreciat cu 5% faţă de dolar. Lira turcească a pierdut aproximativ 38% din valoare în raport cu dolarul de la începutul acestui an, pe fondul îngrijorărilor cu privire la efectele influenţei preşedintelui Tayyip Erdogan asupra economiei, al apelurilor sale repetate pentru dobânzi mai mici şi al înrăutăţirii relaţiilor cu SUA.

Economiştii intervievaţi de Reuters se aşteptau la o majorare de până la 22%, pe fondul inflaţiei ridicate. Datele publicate recent arată că rata anuală a inflaţiei a urcat în august la 17,9%, cel mai ridicat nivel din 2003, determinând Banca Centrală a Turciei să anunţe joi că „a decis să implementeze o înăsprire semnificativă a politicii monetare pentru a sprijini stabilitatea preţurilor”.

În iulie, Turcia a eliminat o clauză care stipula că mandatul guvernatorului Băncii centrale are o durată de cinci ani, printr-o ordonanţă de urgenţă publicată cu puţin timp înainte ca preşedintele Recep Tayyip Erdogan să depună jurământul pentru un nou mandat.

Decretul, publicat în Monitorul Oficial, a eliminat o clauză care prevedea că „guvernatorul Băncii Centrale este numit printr-o decizie a Cabinetului pentru un mandat de cinci ani. Guvernatorul poate fi reconfirmat în funcţie la finalul acestei perioade”.

De asemenea, s-a renunţat la cerinţa ca viceguvernatorii Băncii Centrale să aibă o experienţă de cel puţin 10 ani în domeniul financiar bancar, precum şi la prevederea ca viceguvernatorii să fie propuşi de guvernator.

Începând din 9 iulie, Turcia a trecut la un regim prezidenţial, punând capăt mai multor decenii de democraţie parlamentară, după ce Erdogan a câştigat peste 52% din voturi la alegerile din 24 iunie.

În luna mai a acestui an, Erdogan declara că în situaţia în care va fi reales va exercita un control mai mare asupra politicii monetare, declaraţii care au dus la prăbuşirea lirei până la un minim istoric de 4,9290 lire pentru un dolar.

Erdogan, care se descrie drept un „duşman al dobânzilor”, vrea ca Banca Centrală să reducă dobânzile pentru a stimula creditarea şi creşterea economică. În schimb, investitorii îngrijoraţi de inflaţia de două cifre din Turcia vor ca Banca Centrală să majoreze dobânzile. AGERPRES