Istoria migratorie a romilor, persecuțiile lor culturale, tradițiile lor native și legăturile lor familiale incasabile sunt probabil motivul pentru care rămân atât interesanți și azi.

De la „poporul rom” la „țigan”

Deci cine este populația romă? De unde a provenit și pe unde a umblat?

Cercetările recente au arătat că cultura romilor are rădăcini indiene. Cercetările lui Ronald Lee sugerează că India central-nordică este patria lor de origine, deși astăzi mulți locuiesc în Europa – în special Italia, Spania și Europa de Est – specialiștii lingvistici și genetici sunt capabili să indice cu exactitate originile romilor indieni.

Nu ar trebui, totuși, să implice că toți romii sunt asemănători; ca în fiecare cultură există diferențe și în rândul romilor.

Influențați de diferitele lor mișcări, romii au devenit grupuri individualizate.

La fel cum toți nativii americani, de exemplu, sunt nativi americani, dar nu există două triburi care să fie la fel.

Romii par să fi migrat din nordul Indiei în Persia în secolul al XI-lea; de acolo mutându-se și populând Europa până în anii 1400.

Prin urmare, există probabil grupuri de călători care se disting de titlul colectiv „romi” de obiceiurile lor persane/iraniene, sau obiceiurile italiene, sau obiceiurile românești, în funcție de alegera locurilor de migrație.

Înregistrările recensământului sunt atât de fiabile atunci când se numără (sau se reduc) grupurile etnice care călătoresc.

De exemplu, prevalența populației rome în Persia și în Europa în secolele XI și, respectiv, XV, arată o creștere dramatică a populațiilor rome; dar rămân, ca și acum, simple cifre de stadion.

Ce este un țigan?

Termenul țigan a devenit sinonim cu poporul rom în multe regiuni.

Pe larg, termenul descrie un călător cu origini exotice, despre care se crede că are trucuri în mâneci și farmece magice la vârful degetelor.

Astfel de credințe greșite se bazează pe slujbele obținute de romi în timpul călătoriilor lor constante.

Ca nomazi, ocupația lor trebuia să se poată mișca cu odată ei sau să fie lăsată cu ușurință în urmă.

Ca atare, mulți „erau comercianți de animale, dresori de animale și expozanți, reparatori de metale și ustensile și muzicieni.

Femeile vindeau poțiuni, cerșeau și lucrau ca animatoare.

Vânzarea de poțiuni și averea spontană sunt adesea interpretate ca o formă de vrăjitorie, iar astfel de alegeri de carieră au atras cu siguranță un grup mare de indivizi – altfel aceste opțiuni ar fi fost inutile din punct de vedere financiar.

Cu toate acestea, au făcut ca romii să fie ținte pentru persecuție, ca urmare, numele romi a devenit sinonim cu pericol și întuneric, când persecuția vrăjitoarelor și a evreilor și a altor culturi „necreștine” s-a răspândit ca focul prin diferite zone ale Europei.

Mai mult, termenul țigan a ajuns să fie folosit ca un termen derogatoriu pentru romi, implicând căile lor neortodoxe (în ceea ce privește Biserica creștină).

Din cauza unei atât de persistente neîncrederi în cultura romilor, ei înșiși nu au încredere și continuă să funcționeze ca grupuri individuale de rude și familii extinse.

Ei au legile și șefii lor, rămânând atașați lumii lor.

Deși această observație nu este absolută și nu ar trebui aplicată tuturor grupurilor sau indivizilor romi, ea rămâne un aspect semnificativ.

Cu toate că urbanizarea a deteriorat din obiceiurile rurale tradiționale ale multor facțiuni rome, un lucru a rămas: familia.

Citește toată POVESTEA pe Evenimentul Istoric